معاون اسبق پیشگیری سازمان آتشنشانی پایتخت با بیان اینکه با شرایط مطلوب مدیریت بحران کارآمد فاصله زیادی داریم، گفت: اگر بخواهیم از صفر تا 10 به مجموعه سازمانهای حاضر در مدیریت بحران نمره بدهیم، نمره تعلق گرفته از چهار تا پنج بیشتر نخواهد بود.
داوود براتی با اشاره به احتمال وقوع زلزله در پایتخت و آمادگی سازمانهای امدادی، اظهار کرد: با مقایسه سیستمهای مدیریت بحران فعلی کشور با سیستمهای مدیریت بحران جامع در جهان، به جرات میتوان گفت که با سطح مطلوب و کارآمد سیستم مدیریت بحران، فاصله زیادی داریم. وی با بیان اینکه به نظر میرسد که مدیریت بحران را باور نداریم، اظهارکرد: مراحل مختلفی در بحث مدیریت بحران وجود دارد که به عنوان مثال باید در بحث پیشگیری، از توسعه بحران جلوگیری کنیم.
معاون اسبق پیشگیری سازمان آتشنشانی پایتخت با اشاره به وجود ساختمانهای نامقاوم در سطح شهر تهران، اظهارکرد: تهران نه تنها ساختمانهای نامقاوم بسیاری دارد، بلکه شریانهای اصلی زیادی در این شهر نظیر راهها، لولهکشی گاز، سیستمهای برقرسانی و ... از سطح حفاظتی مطلوبی برخوردار نیستند.
براتی با بیان اینکه متاسفانه طرح و برنامه خوبی برای ایمنی و استحکام ساختمانها نداریم، گفت: مدارس، مساجد، بیمارستانها و ... از جمله مکانهایی است که در زمان بحران میتوان با کاربریهای چند منظوره از آنها استفاده کرد. بنابراین بهتر است در این امکان توجه ویژهای به بحث مقاومسازی و ایمنی صورت بگیرد.
وی همچنین با اشاره به سیستم گازکشی شهر تهران نیز گفت: به نظر میرسد که از ابتدا سیستم گازکشی خانهها با شرایط فعلی شهر تهران جای سوال داشت و متاسفانه در حال حاضر هم بدون توجه به فاکتورهای ایمنی، بحث گازرسانی توسعه پیدا میکند. به گفته معاون اسبق پیشگیری سازمان آتشنشانی پایتخت، هدفمندی یارانهها در یکی دو سال اخیر در کنار دستاوردهای خوبی که داشته، سبب شده که برخی از مردم کشور اقدام به تفکیک سیستم گازرسانی واحدهای مسکونی خود کنند که همین امر ریسک خطر و حوادث ثانویه زلزله در تهران را افزایش میدهد.
براتی همچنین با بیان اینکه در سطح شهر تهران خطوط نیز برای انتقال سوختهای مایع و ... از زیر خیابانها و بناهای بسیار مهم عبور کرده، گفت: متاسفانه سالیان زیادی از قدمت این خطوط میگذرد که قطعا وقوع حادثه یا ایجاد شکستگی در این خطوط، سبب ایجاد بحران در شهر میشود. وی با بیان اینکه آثار ثانویه زلزله در بحث مدیریت بحران جدی گرفته نشده است، اظهارکرد: آتشسوزیها و انفجارهای بعد از زلزله، از آثار بحران است که گاه میتواند به اندازه خود زلزله مرگبار و خطرناک باشد.
معاون اسبق پیشگیری سازمان آتشنشانی پایتخت با تاکید بر ضرورت ایجاد هماهنگی میان دستگاهها و مسئولان در مدیریت بحران به ایسنا گفت: یکی از مواردی که در زلزله اهمیت دارد، این است که بتوان در زمان طلایی عملیات نجات حادثهدیدگان را آغاز کرد، چرا که در غیر این صورت حتی ممکن است فردی در زیرآوار زنده باشد؛ اما به دلیل دیر رسیدن نیروهای امدادی، جان خود را از دست بدهد.
براتی با تاکید بر نقش کارآمد سیستم مدیریت جامع اطلاعات بحران که امروزه در بسیاری از شهرهای جهان کاربرد دارد، اظهارکرد: به عنوان مثال اگر در موقع بروز زلزله، دستگاههای امدادی وارد شده و استانهای معین نیز کار خود را به خوبی انجام دهند، آیا بدون داشتن اطلاعات لحظه به لحظه و به ثانیه میتوان عملیات نجات را آن هم در شهر بزرگی مانند تهران انجام داد؟
وی ادامه داد: در سیستم فرماندهی بحران استاندارد، متولی اصلی فرماندهی مشخص است و حلقههای مرتبط با آن نیز پیشبینی شده و سبب ایجاد سیستمی هماهنگ، انعطافپذیر با اطلاعاتی دقیق و جامع در این سیستم شده است که در مواجهه با بحران، به خوبی کار خود را انجام میدهد. معاون اسبق پیشگیری سازمان آتشنشانی پایتخت با بیان اینکه جان آدمی به گونهای نیست که برای حفظ آن تنها شعار داد، گفت: مشارکتپذیری تمام حلقهها در سیستم مدیریت بحران، ترویج فرهنگ خود امدادی و آموزش کیفی به همه شهروندان از جمله مواردی است که میتوان آسیبهای ناشی از زلزله را کاهش داد.
وی با اشاره به وجود مراکزی در کشورهای مختلف دنیا برای شبیهسازی زلزله و دادن آموزشهای لازم به شهروندان در این اماکن، تصریحکرد: ما نیز بارها پیشنهاد دادیم که در کشورمان چنین مراکزی ساخته شود که به تازگی شنیدهام که ساخت چنین مرکزی در دستورکار قرار گرفته، اما نام آن را موزه زلزله گذاشتند.
براتی با اشاره به روند تغییر سیستم مدیریت بحران در کشور، اظهارکرد: متاسفانه ساختار فعلی مدیریت بحران در کشورمان نیز کامل نیست و در آن از سازمانهایی مانند آتشنشانی به عنوان سازمان همکار در مدیریت بحران یاد میشود و این سازمان در خط اول امدادرسانی و نجات قرار نمیگیرد.
وی تشکیل سازمان واحد و ملی ایمنی و آتشنشانی را از جمله مواردی برشمرد که جای آن در کشور بسیار خالی است و گفت: وجود چنین سازمانی سبب میشود که آتشنشانان در مواقع بحران از سازماندهی و نظم مشخصی برخوردار باشند. براتی از مسئولان خواست هر چه سریعتر اطلاعات مرتبط با مدیریت بحران در سراسر کشور و به ویژه پایتخت را جمعآوری کنند و با به روز کردن لحظه به لحظه، آن را در اختیار تمامی دستگاههای امدادی قرار دهند.
معاون اسبق پیشگیری سازمان آتشنشانی پایتخت همچنین با اشاره به حادثه تخریب پل کن در جریان یک بارندگی، اظهارکرد: آیا پلی که با یک بارندگی چنین حادثهای برایش رخ میدهد، در مقابل یک زلزله معمولی میتواند مقاومت داشته باشد؟
وی با اشاره به زلزله بم نیز خاطر نشان کرد: در این زلزله، کارشناسانی از کشور ژاپن آمدند و از تجربیات زلزله بم استفاده کرده و آن را در کشورشان به کار بستند، اما متاسفانه خودمان در کشورمان نتوانستیم چنین تجربیاتی را کسب کنیم.
براتی با تاکید بر اینکه باید در مقاطع کوتاهمدت برای پیشبرد اهداف مدیریت بحران برنامهریزی کنیم، گفت: به عنوان مثال باید در یک بازه زمانی شش ماهه یا یک ساله، تمامی مدارس را نوسازی و مقاومسازی کنیم؛ چرا که در غیر این صورت، انجام پروژه درگیر مراحل اداری شده و فراموش میشود.
معاون اسبق پیشگیری سازمان آتشنشانی پایتخت با بیان اینکه در روند مدیریت بحران به سمت بهبود میرویم، گفت: اما متاسفانه سرعت این حرکت کم است و مناسب شهری مانند تهران نیست. وی ادامه داد: تداوم این روند، در صورت وجود بحران در شهر تهران، سبب رسیدن آن به بالاترین سطح بحران یعنی فاجعه بشری خواهد شد که شدت آن در دنیا کمنظیر است.
براتی با بیان اینکه نگاه به مدیریت بحران باید همهجانبه باشد، خاطرنشان کرد: نباید حوادث روزانه را از بحرانها جدا کرد و مدعی شد که آتشنشانی تنها برای حوادث روزانه است و در صورت بحران، عدهای دیگر مسئول هستند. معاون اسبق پیشگیری سازمان آتشنشانی پایتخت با بیان اینکه با شرایط مطلوب مدیریت بحران فاصله داریم، اظهارکرد: سایر ارگانها و نهادها نیز آن گونه که من دیدهام، امکاناتی کمتر از آتشنشانی پایتخت دارند و وضعیت آتشنشانی به مراتب بهتر از آنها است.
براتی با تاکید بر ضرورت ایمنسازی اماکن مهم نظیر مساجد، مدارس، بیمارستانها، کلانتریها، پایگاههای امدادی و ایستگاههای آتشنشانی، خاطرنشان کرد: امیدوارم به دنبال تعریف و تمجید از یکدیگر نرویم و نگاهمان را از نگاه سختافزاری به نگاه نرمافزاری معطوف کنیم و به جای اینکه آمار بدهیم که فلان دستگاه را خریدهایم یا فلان تجهیزات را اضافه کردهایم، به دنبال آییننامهها و اجرای دقیق آنها باشیم.
وی با اشاره به لزوم تصویب بودجه مناسب برای ساماندهی دستگاههای امدادی در کشور نیز گفت: هیچ کاری نیست که بدون تصویب بودجه به سرانجام برسد بنابراین نباید انتظار داشت که در کشور حادثه خیری مانند ایران دستگاههای امدادی بدون داشتن سازوکاری مناسب و بودجه کافی بتوانند اقدامات بزرگ انجام دهند.
بـرای عـضویـت در خـبـرنـامـه، پـسـت الکترونیک خود را وارد کنید.