اینستاگرام کارشناسی شده

۱۳۹۳/۶/۱۹

شبکه‌های اجتماعی یکی از ابزارهای جامعه مدرن امروز است. اگر جوان درست تربیت شود و آشنایی صحیح با این ابزارها داشته باشد، می‌تواند در مقابل آسیب‌ها و ویروس‌های اجتماعی مقاومت کند و در مواجهه با این پدیده‌های بعضا ناگوار اجتماعی دچار آسیب نشود.


درباره شبکه‌ موبایلی اینستاگرام عملا ما با نمونه‌های متعددی از مشکلات و گرفتاری‌های خانواده‌ با عناصر درگیر با این شبکه مواجه شده‌ایم؛ طوری که بسیاری از افراد به دلیل استفاده از این شبکه اعتبار و آبروی اجتماعی‌شان را از دست داده‌اند و شخصیت‌شان زیر سؤال رفته و حالا آنقدر دامنه وسیع شده است که کل جامعه را درگیر کرده است. عدم‌استفاده درست از این شبکه‌ها آسیب‌های خطرناکی به‌دنبال دارد.


کاهش مهارت‌ها


یکی از آفت‌ها و اشکالات شبکه‌های اجتماعی مجازی این است که افراد به‌علت کثرت ساعات حضور در فضای مجازی مانند اینستاگرام، حضور در فضاهای واقعی را بلد نیستند و به آن تمایل ندارند. آنها مهارت لازم را برای تعاملات حقیقی از دست داده‌اند. آنها امروز برای تأمین حقوق و درخواست‌ها یا برای انجام تکالیف و وظایف فردی و اجتماعی‌شان در روابط با دیگران به شکل واقعی و عینی با مشکل مواجهند.


کاهش تعاملات


حضور بیش از اندازه در شبکه‌هایی مثل اینستاگرام به‌صورت نوعی بیماری اعتیادگونه، باعث فرصت‌سوزی و وقت‌ گذراندن‌های فراوان می‌شود. فرد به یک عادت مرضی دچار می‌شود و لذا در روابط بین فردی و واقعی با نزدیک‌ترین عناصر خانواده نیز دچار اختلال رابطه می‌شود؛ یعنی مثلا اگر سابق بر این احساس نیاز می‌کرد که بستگانش را ببیند حضور متقابل افراد در این نوع شبکه‌ها مانند اینستاگرام باعث می‌شود که دیگر احساس نیاز نکند که مثلا بستگان درجه 2 یا دوستانش را ببیند. این دیدارهای حقیقی به فراموشی سپرده می‌شود و افراد به یک نوع بیگانگی در ارتباطات می‌رسند و غریبگی در نظام خویشاوندان به‌دست می‌آید که الان جوانان ما متأسفانه با این مسئله مواجهند.


تبلیغات و تغییر ذائقه افراد


قطعا مواجهه دائم فرد در شبکه‌ای مانند اینستاگرام با تبلیغات مختلف کالاهای مصرفی، نیازهای کاذب را افزایش می‌دهد و ذائقه را تغییر می‌دهد و نیازهای فرهنگی جوانان ما نیاز‌های خیلی عجیب و غریبی می‌شود. در این حالت با یک نوع از درخواست‌های بیگانه با جامعه خود مواجه می‌شویم. ذائقه انسان تحت‌تأثیر ارتباطات حاصل می‌شود و انسان به آن خو می‌گیرد و عادت می‌کند لذا ذائقه‌هایشان، اندیشه‌هایشان، تفکرشان و نیازهایشان تحت‌تأثیر این تبلیغات و این شبکه ساخته و پرداخته می‌شود.


کارایی مفید


من معتقدم که فناوری‌های نوین برای ایجاد رفاه بیشتر و ارتقای آموزش بیشتر به‌وجودآمده‌اند. متأسفانه در شرایط فعلی اجتماعی ما کارکردهای منفی فناوری‌های نوین بر کارکردهای مثبت آن‌ غلبه دارد و این باید درمان بشود. ما اگر انتقاد می‌کنیم این انتقاد از آن ابزار و آن تکنیک و آن مهارت و آن نرم‌افزار نیست،از نوع استفاده از نرم‌افزار است. شبکه اینستاگرام باید در مسیر کارکرد مثبت اجتماعی قرار بگیرد که تعاملات و پیوند‌های اجتماعی را تقویت کند و اگر دیدارهای چهره به چهره به دلایلی با دشواری مواجه است بتواند آن را تأمین کند و این، نیاز به آموزش، هدایت و مدیریت نامرئی و غیرمستقیم دارد.


بازگشت به  اخبار