نگران نباشید ولی احتیاط کنید

۱۳۹۳/۶/۱۲

ابولا همچنان در جهان قربانی می‌گیرد اما به گفته مسئولان وزارت بهداشت و سازمان حج و زیارت کشورهیچ خطری زائران ایرانی را در عربستان تهدید نمی‌کند.


آنها می‌گویند تنها یک مورد مشکوک از ابولا شناسایی شده بود که نتیجه آزمایش‌ها ابتلا به ابولا را تأیید نکرده. وزارت بهداشت در عین حال به زائران امیدواری می‌دهد که بدون هیچ نگرانی و با آرامش اعمال حج را انجام دهند؛ چراکه تمهیدات لازم برای زائران تدارک دیده شده است. با وجود این زائرانی که از چند روز دیگر به حج اعزام می‌شوند و خانواده‌های آنها نگران هستند و این نگرانی البته بیشتر مربوط به کمبود اطلاعات درباره این بیماری می‌شود. اما ابولا چیست، از کجا آمده، در چه شرایطی منتقل می‌شود و چقدر می‌تواند خطرناک باشد.


بی‌سابقه و جدی


سازمان بهداشت جهانی شیوع بیماری ابولا را بی‌سابقه‌ترین و جدی‌ترین سطح شیوع این بیماری اعلام کرده است. بیماری ویروسی ابولا بعد از ورود به بدن با تب و خونریزی همراه است و در 50 تا 90درصد موارد به مرگ منجر می‌شود. این بیماری برای نخستین‌بار در سال1976 در سودان و کنگو دیده شد و از آن زمان تا به حال کشورهای دیگر آفریقا را نیز درگیر کرده. ابولا از زمان ورود به بدن میزبان، بین 2تا 21روز علائم خود را نمایان می‌کند. کارشناسان معتقدند که این ویروس از حیوان به انسان منتقل می‌شود و میزبان اصلی آن نوعی خفاش است. تب، ضعف شدید، درد عضلانی، سردرد و گلودرد، تهوع، استفراغ، اسهال، اختلال عملکرد کبد و کلیه خونریزی داخلی و خارجی از نشانه‌های اولیه بروز این بیماری است و وضعیت بیمار به سرعت رو به وخامت می‌رود.


تا 10شهریور بیش از 3هزارو69 نفر در جهان به ابولا مبتلا شدند و ازاین تعداد یک هزارو 552نفر فوت کردند که ساکنان کشورهای آفریقایی بودند.


ابولا کجا هست؟


دکتر محمدمهدی گویا، مدیر اداره بیماری‌های واگیردار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به همشهری می‌گوید: ابولا در حال حاضر محدود به 5کشور در منطقه غرب و مرکز آفریقا یعنی گینه، سیرالئون، لیبریا، نیجریه و کنگو است. کسانی که مبتلا به این بیماری می‌شوند می‌توانند دیگران را آلوده کنند، یعنی کسی تا وقتی علائم بیماری را پیدا نکرده نمی‌تواند دیگران را آلوده کند. این بیماری بر اثر تماس با خون حیوان آلوده، با ترشحات بدن حیوان آلوده و با تماس با احشای حیوان آلوده به انسان منتقل می‌شود و انتقال آن از راه تنفس بعید است. از این جهت می‌شود کمی آسوده خاطر بود چون تا‌کنون موردی از ابتلا حیوانات در عربستان به این بیماری گزارش نشده است. تنها دلیل نگرانی احتمالی رفت‌وآمد مبتلایان ابولا به عربستان در ایام حج است.


گویا، درباره اقدامات انجام شده توضیح می‌دهد: درمورد اینکه چه‌تصمیمی برای ایام حج گرفته خواهد شد هنوز تصمیم خاصی توسط سازمان جهانی بهداشت گرفته نشده اما وزارت بهداشت تمامی اقدامات اولیه را برای کنترل ابولا پیش‌بینی کرده تا زائران بدانند که باید چه مراقبت‌هایی از خود بکنند. این آموزش‌ها و مراقبت‌ها با هماهنگی هیأت پزشکی حج و سازمان حج و زیارت مرحله به مرحله به اطلاع زائران رسیده است. تیم‌های فوق‌تخصصی وزارت بهداشت هم در مکه و هم در مدینه در طول ایام حج حضور خواهند داشت. این تیم علاوه بر تیم پزشکی حج است و مطالب آموزشی تهیه شده را به‌طور مرتب در اختیار حجاج قرار می‌دهیم. به این ترتیب امیدوار هستیم که این بیماری طی ایام حج منتقل نشود.


او با تأکید بر اینکه نباید نگران بود اما باید احتیاط کرد، می‌گوید:هرچند سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده که تب ابولا در عربستان مشاهده نشده، اما باز هم توصیه جدی ما به زائران این است که نکات بهداشتی را رعایت کنند تا مشکلی برای‌شان ایجاد نشود. در موسم عمره گذشته که بالاترین تعداد عمره‌گزار مشرف شده را داشتیم، خوشبختانه حتی یک مورد نیز ابتلا به بیماری کروناگزارش نشده است.


توصیه‌هایی درباره کرونا


تنگی نفس و تب شدید وسرفه از علائم ویروس کرونا است. اگر کسی این علائم را داشت به پزشک مراجعه کند. زائران از تماس با شتر به قصد تفریح در طول ایام حج جدا خودداری کنند. لبنیات غیرپاستوریزه به هیچ عنوان به‌ویژه لبنیات غیرپاستوریزه شتر مصرف نشود. توجه دقیق به توصیه مأموران بهداشتی هیأت پزشکی حج به سود خودتان است. مطالعه بسته‌های آموزشی مرتبط که به هر زائر تحویل می‌شود را جدی بگیرید. چنانچه پس از بازگشت از سفر حج حتی یکی از علائم ذکر شده را مشاهده کردید، با پرهیز از خود درمانی، حتما به پزشک مراجعه کنید.


بازگشت به  اخبار