اولین گام برای تحقق طرح جامع پسماند در پایتخت

۱۳۹۳/۶/۱۲

به‌منظور پیشرفت و بهبود سیستم حمل‌ونقل مواد زائد جامد، زباله‌های شهری جمع‌آوری شده از سطح مناطق به ایستگاه‌های انتقال، حمل شده و در خودروهای بزرگ‌تر تخلیه می‌شود.


پیش از این حدود 1200مرکز اصلی و فرعی زباله در کنار خیابان‌ها و چهاردیواری‌های بین ساختمان‌ها، کنار بیمارستان‌ها یا در محل‌های مسکونی وجود داشتند. این نقاط به‌صورت ایستگاه انتقال عمل می‌کردند. ابتدا زباله توسط رفتگرها در این محل‌ها تخلیه و سپس به وسیله کامیون از این ایستگاه‌ها، به مراکز دفن جاده آبعلی و کهریزک منتقل می‌شد.


سازمان مدیریت پسماند در این سال‌ها با حذف مراکز مذکور و جایگزینی 11ایستگاه انتقال در سطح شهر، سبب افزایش راندمان میزان جمع‌آوری پسماند و کاهش هزینه‌های انتقال آن، کاهش مصرف سوخت، کاهش ترافیک شهری ایجاد شده توسط کامیون‌ها، کاهش استهلاک جاده‌ها و مهم‌تر از همه کاهش آلودگی هوا شده است.


مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند در این رابطه گفت: ایستگاه‌های انتقال محل تخلیه و بارگیری پسماند از خودروهای جمع‌آوری به‌خودروهای بزرگ‌تر (سمی‌تریلر) برای حمل به مرکز دفع و پردازش آرادکوه بوده که بخش عمده آن متعلق به پسماند شهری مناطق و بخش دیگر مربوط به شرکت‌ها، کارخانجات و شهرک‌های نزدیک به ایستگاه است.


مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند افزود: سلامت کارکنان بخش حمل پسماندهای خانگی شهر تهران از طریق معاینات ادواری به‌صورت دوره‌ای و منظم بررسی شده و به‌منظور نظارت و کنترل بیشتر بر ناوگان حمل‌ونقل پسماند شهری و همچنین امنیت و آسایش شهروندان، کل این ناوگان مجهز به سیستم ردیاب خودرو (GPS) شده و پیمانکاران ملزم به استفاده از سمی تریلرهای منطبق با استانداردهای روز دنیا شده‌اند. سمی تریلرهای جدید دارای 3محور هستند و ضمن دارا بودن امنیت و تعادل بالاتر، به‌دلیل بارگیری استاندارد در هر دوره سبب کاهش ترافیک شهری، کاهش سوخت مصرفی و همچنین فواید زیست‌محیطی به لحاظ تردد کمتر در شهر خواهند شد.


سر پوشیده و مسقف کردن ایستگاه‌های خدمات شهری بیهقی و هرندی واقع در منطقه‌های6 و12 شهرداری تهران نیز ازجمله برنامه‌های زیست‌محیطی در دست اقدام این سازمان بوده‌است.حسن کریمیان، مدیرعامل سازمان بازیافت و مدیریت پسماند شهرداری تهران در انتها با تأکید بر اهمیت مکان‌یابی و نحوه احداث ایستگاه‌های انتقال، مهم‌ترین وظایف مسئولان ایستگاه‌های خدمات شهری را برشمرد.


به گفته وی، برقراری ارتباط صحیح و کارآمد با مسئولین مناطق به‌عنوان نماینده سازمان، رعایت بهداشت کار و مسائل زیست‌محیطی، نظارت بر تعهدات پیمانکار درخصوص حفظ و نگهداری کلیه وسایل، تجهیزات، ابنیه و تاسیسات در اختیار پیمانکار، جلوگیری از حضور کارگران و رانندگان در داخل خودروهای حمل زباله هنگام توزین، جلوگیری از حضور کارگران هنگام تخلیه روی سکو و ممانعت از تفکیک زباله مهم‌ترین این وظایف هستند.


کاهش هزینه 1/5میلیارد تومانی جمع‌آوری زباله در هر روز


با بهره‌برداری از 2کارخانه هاضم و زباله‌سوز، توسط شهرداری تهران، برای نخستین بار، از پسماند شهری انرژی به‌دست آمد. براساس برنامه 5ساله شهرداری تهران قرار است میزان برق استخراجی از زباله هر سال توسعه یابد و با اجرای مراحل تکمیلی در این مراکز، میزان تولید انرژی از پسماند شهری در پایتخت افزایش یابد.از سال‌های گذشته طرح احداث 5ایستگاه مرکزی در دستورکار سازمان پسماند قرار گرفت و به‌منظور این اقدام طرح‌های گسترده‌ای در این سازمان به اجرا درآمد.ایستگاه انتقال، مکانی است که در آن زباله‌ها از کامیون‌های کوچک تخلیه و به داخل وسایل نقلیه موتوری بزرگ‌تر بارگیری و سپس به‌سوی محل دفن نهایی، حمل می‌شوند. ایستگاه‌های انتقال زباله، باعث افزایش راندمان جمع‌آوری زباله‌ها، کاهش همه‌جانبه هزینه‌های حمل‌ونقل، کاهش مصرف انرژی، کاهش ترافیک کامیون‌ها و کاهش ساییدگی و ترک خوردن جاده‌ها و در نهایت کاهش آلودگی هوا می‌شوند.این طرح با هدف کاهش هزینه و افزایش توان مدیریت شهری در دستور کار مدیریت شهری قرار گرفته است. در تهران روزانه بیش از 7هزار و 500 تن زباله تولید می‌شود که هزینه‌ای معادل 1/5 میلیارد تومان برای جمع‌آوری و انتقال آن صرف می‌شود. با کاهش ایستگاه‌های زباله داخل شهری به 11ایستگاه و کاهش آن به 5مرکز تبدیل پسماند به انرژی، مدیریت شهری گامی بزرگ در عرصه اقتصاد پایدار شهری بر‌می‌دارد.


بازگشت به  اخبار