تلاش میراث فرهنگی برای حضور مؤثر در برنامه ششم توسعه

۱۳۹۳/۶/۱۲

سازمان میراث فرهنگی در تلاش برای سوارشدن به واگن‌های قطار توسعه و رفتن به لکوموتیو اصلی قطار در حال حرکت توسعه کشور است؛ مسافری که تا پیش از برنامه ششم توسعه و به گفته سیدمحمد بهشتی یا اجازه سوار شدن‌ او به این قطار را نداده‌اند یا او را از قطار پیاده کرده‌اند و یا از برنامه نخست توسعه در کشور همیشه آویزان این قطار بوده است.


این تصمیم در سمینار ترسیم افق کاری سازمان میراث فرهنگی در برنامه ششم توسعه در ارگ آزادی عنوان شد؛ درست در جایی که معاون صنایع‌دستی سازمان میراث فرهنگی از بی‌توجهی‌های معاونت‌های مختلف سازمان میراث فرهنگی و دولت به بخش صنایع‌دستی گلایه کرد.


سیدمحمد بهشتی، رئیس پژوهشگاه سازمان میراث فرهنگی که چندین دوره ریاست سازمان میراث فرهنگی را برعهده داشت، در این نشست، برنامه‌های توسعه در کشور را به قطاری تشبیه کرد که سازمان میراث فرهنگی تاکنون در آن جایی نداشته است.


سازمان میراث فرهنگی در حالی در تلاش برای تبدیل‌شدن به یک عضو لکوموتیو کشنده قطار توسعه در کشور است که هنوز مشخص نیست برنامه ششم توسعه در ایران اجازه ورود این مسافر جدید به واگن‌های این قطار را خواهد داد؟


سیدمحمد بهشتی معتقد است که سازمان میراث فرهنگی در برنامه ششم توسعه سوار این قطار می‌شود چون با فهمی که از رابطه توسعه و میراث فرهنگی به‌وجود آمده، بلیت قطار توسعه برای سازمان میراث فرهنگی رزرو شده است.


رئیس پژوهشگاه سازمان میراث فرهنگی اما توصیف جالبی از انتظار دولت از بخش گردشگری کشور نیز دارد که البته خواندنی است.


بهشتی بخش گردشگری در سازمان میراث فرهنگی را به گوسفندی تشبیه می‌کند که هرگاه دولت‌ها در ایران فقیر می‌شوند، به یاد این بخش می‌افتند و سهم این بخش در توسعه اقتصادی را مطالبه می‌کنند. او می‌گوید: دولت‌ها بدون آنکه به این گوسفند علف داده باشند، دنبه‌اش را مطالبه کنند.


مسافر بی‌بضاعت قطار توسعه


اینکه سازمان میراث فرهنگی در برنامه ششم توسعه در کدام واگن قطار توسعه کشور جای بگیرد یا آنکه حتی بتواند در لکوموتیو کشنده این قطار بنشیند و نقشی مهم در توسعه کشور ایفا کند، به یک باور جمعی در کشور نیاز دارد؛ باوری که لااقل به گفته بهمن نامور مطلق معاون صنایع‌دستی ایران تاکنون در بخش صنایع‌دستی کشور ایجاد نشده است.


نامور مطلق در حضور مسعود سلطانی‌فر از بی‌توجهی دیگر معاونت‌های سازمان میراث فرهنگی به بخش صنایع‌دستی خبر داد تا جایی که ناگزیر این بخش را به فرزند کوچک یک خانواده تشبیه کرد که دچار عقده دیده‌نشدن است. نامور مطلق با اشاره به نیاز مبرم معاونت صنایع‌دستی برای بیمه فوری چندین هزار هنرمند صنایع‌دستی کشور که اگر در آینده نزدیک بیمه نشوند از کل چرخه بیمه خارج خواهند شد، گفت: در مورد صنایع‌دستی دچار تناقض جدی هستیم. ایران جزو 3قطب بزرگ صنایع‌دستی جهان است اما کارگاه‌های صنایع‌دستی کشور شرایط مناسبی ندارند.


او حتی گفت که اگر در برخی رشته‌های صنایع‌دستی توجه فوری انجام نشود، ممکن است آن رشته برای همیشه از دست برود. مرتضی رحمانی‌موحد، معاون گردشگری سازمان میراث فرهنگی نیز از نبود برنامه مشخص در حوزه گردشگری و ضرورت قرار گرفتن تمامی بخش‌های مرتبط با گردشگری کشور زیر چتر واحد خبر می‌دهد که به گفته او تلاش‌ها برای تدوین این برنامه آغاز شده است. به گفته رحمانی موحد، گردشگری به مدیریت فرابخشی نیاز دارد و نبود قانون جامع ملی در این حوزه نیز تبدیل به موضوع مهم این بخش شده است.


مسافر VIP قطار توسعه


اظهارات معاونان سازمان میراث فرهنگی روی ریل قطار توسعه کشور در حالی مطرح می‌شود که رئیس سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری از حضور نمایندگان این سازمان در کمیته‌های تدوین برنامه ششم توسعه در حوزه‌های فرهنگی و اقتصادی خبر داده و گفته است: طرح جامع گردشگری با برش استانی به‌عنوان بخش جدایی‌ناپذیر از طرح جامع گردشگری کشور تهیه می‌شود. به گفته سلطانی‌فر، سازمان میراث‌فرهنگی با سرعت بیشتری نسبت به سایر دستگاه‌ها، سازماندهی خود را برای حضور در مراحل منتهی به برنامه ششم توسعه کشور آغاز کرده است.


او گفت: تاکنون با هیچ‌یک از موارد مرتبط با سازمان میراث‌فرهنگی که در کمیسیون‌های دولت مطرح شده مخالفت نشده است. او همچنین از نشست‌های تأثیرگذار با مسئولان معاونت راهبردی رئیس‌جمهور خبر داد تا جایگاه سازمان میراث فرهنگی در نظام اجرایی کشور در 2حوزه فرهنگ و اقتصاد پررنگ شود.


سلطانی‌فر اما خبر جدید دیگری اعلام کرد. او گفت: شورای‌عالی سازمان میراث فرهنگی به ریاست رئیس‌جمهور یا معاون اول رئیس‌جمهور طی یک‌ماه آینده تشکیل می‌شود.


بازگشت به  اخبار