دلهدزدی به قول مردم یا سرقتهای خرد به تعبیر پلیس روبه افزایش است، این را خود پلیس میگوید.
براساس آمارهای رسمی بیش از 90درصد پروندههای تشکیلشده در آگاهی کشور مربوط به سرقت است که البته بیشترین افزایش مربوط به همان دلهدزدیها میشود؛ از یک بطری نوشابه تا یک تیشرت بچهگانه. برای حل این مشکل پلیس همه واحدهای صنفی را ملزم به نصب دوربین مداربسته کرده اما این تصمیم چقدر اجرایی شده و چقدر نتیجه داده است؟
آنطور که فرمانده نیروی انتظامی خبر داده سرقتهای خرد (شامل موادغذایی و کالاهای مورد احتیاج در خانه) در سال گذشته بیش از 20درصد افزایش یافته، البته به این آمار باید سرقتهایی که در آنها مالباختگان بهدلیل طولانیشدن روند رسیدگی یا هر دلیل دیگری از طرح شکایت صرفنظر میکنند را هم اضافه کرد.
در یک مغازه کوچک کافی است مغازهدار سر بچرخاند تا مثلا یک بسته پنیر غیبش بزند، تکرار این موضوع هم ضرر چشمگیر مغازهدار را به همراه خواهد داشت و البته از آن مهمتر موجب گسترش ناامنی در شهر میشود. تخممرغ دزدها روزی ماشیندزد خواهند شد و پلیس چاره این کار را در راهاندازی سامانه رخدادهای انتظامی دیده است، برای راهاندازی این سامانه هم از ابتدای تیر امسال همه واحدهای صنفی مجبور به نصب دوربینهای مداربسته شدهاند،حتی اگر به اندازه یک کفاشی در یک زیرپلهای کوچک باشد.
اما نخستین مشکل وقتی بروز کرد که بعضی واحدهای اجرایی پول دادن بابت دوربین مداربسته و باقی تجهیزات و مقدماتش را «زیادی» دانستند و اعتراضشان را با جدینگرفتن این دستور پلیس نشان دادند. هنوز کم نیستند واحدهای صنفی دارای پروانه کسبی که دوربین ندارند اما بهنظر میرسد پلیس پیش از آنکه قصد برخورد با این افراد که البته متخلف شناخته میشوند را داشته باشد، فرهنگسازی را دنبال میکند.
سرهنگ علی راقی معاون نظارت بر اماکن عمومی فاتب به کسبه گفته که این کار به نفع خودشان است و نباید آن را هزینه اضافی تلقی کنند.
جانشین فرمانده نیروی انتظامی هم تأکید میکند پلیس توانسته شیب این معضل را در چند وقت گذشته بهطور محسوسی کم کند اما باید از کمکهای مردمی هم استفاده کرد. بخشی از کمکهای مردمی از نگاه سردار اشتری همین دوربینهای مداربسته هستند که پلیس با بازبینی فیلمهای ضبطشده آنها، اطلاعات خوبی درخصوص سارقان بهدست آورد و البته بهعنوان یک بازدارنده هم عمل میکنند.
حالا بعضی از اصناف که کالاهای خرد اما گرانقیمتی میفروشند متوجه اهمیت این درخواست پلیس شدهاند. در مرکز تهران جایی که به «چراغ برق» معروف شده و مرکز فروش لوازم یدکی خودروست، برخی مغازهها حتی چند دوربین مداربسته دارند، آنها تجربیات یا شنیدههای زیادی دارند از دزدهایی که به کمک همین دوربینها به دام افتادهاند.
اما هنوز در نانواییها، برخی سوپرمارکتها، مکانیکیها و اصناف مشابه این دستور نیروی انتظامی جدی گرفته نشده، بعضی از آنها میگویند چیزی ندارند که دزدیده شود، بعضی کوچک بودن مغازهشان را بهانه میکنند و عدهای هم اصلا دل و دماغ سر و کله زدن با کامپیوتر و دوربین را ندارند. بزرگترین مخالفها اما همانهایی هستند که هزینههای نصب دوربین را بهانه میکنند. حامد افشاری یکی از همین مخالفهاست و میگوید:«به چند شرکت تلفن کردم. برای بازدید آمدند و فاکتور 4میلیونی جلوی من گذاشتند. البته پول نصب و نگهداری و کامپیوتر و مانیتور و برق اضطراری و اینجور چیزها هم میخواستند. ما خودمان کاسبیم و میفهمیم که میخواهند تیغ بزنند. برای همین قیدش را زدم.»
اما مهدی قاسمیپویا، کارشناس نصب سیستمهای حفاظتی و دوربینهای مداربسته میگوید، با 600هزار تومان ناقابل میشود دوربین مداربسته داشت البته این بازار آنقدر تنوع دارد که نمیشود سقفی برای آن تعیین کرد اما از این پایینتر هم نمیشود.
اینکه دوربین چینی نباشد، برند کیت صدا، کابل انتقال تصویر، امکانات رکوردرها و انتقال تصویر به رایانه شخصی در منزل یا گوشی تلفن همراه همان امکاناتی است که این کارشناس میگوید و رقم فاکتور 600هزار تومانی را میتواند تا چندین میلیون تومان نیز بالا ببرد.
البته دوربینهای مداربسته سادهای که برای اصناف نصب میشود معمولا نگهداری آنچنانی نمیخواهد، اگر درست نصب شود، سالها کار میکند و لازم نیست پول اضافهای پرداخت شود.
بهنظر میرسد برخی از مغازهدارها هنوز از این دستور پلیس بیخبرند یا وقتی نقلهایی درباره اهمیت دوربینها را میشنوند تصمیمشان عوض میشود. خیلیها هم در بازار مکاره دوربینهای مداربسته سردرگم هستند و باید راهنمایی شوند. جای چند کلیپ آموزشی با حضور «سیا ساکتی» و دوستانش خالی است. مجید و برادرش که یک سوپرمارکت کوچک در تهرانپارس را اداره میکنند و همه آنهایی که از پول اضافی ندادن بابت این کار خوشحالند، اگر بدانند که دوربین مداربسته یک جورهایی مثل بیمه ماشینشان است که بابتش همیشه پول میدهند اما وقتی که لازمش دارند چقدر به دردشان میخورد، حتما تصمیمشان را عوض خواهند کرد.
بـرای عـضویـت در خـبـرنـامـه، پـسـت الکترونیک خود را وارد کنید.