فصلی تازه برای تردد راحت معلولان در شهر

۱۳۹۳/۶/۸

به‌طور متوسط ۱۰درصد جمعیت شهرها را معلولان تشکیل می‌دهند و به همین دلیل تأمین امکانات لازم و مناسب‌سازی معابر برای تردد این قشر از جامعه در شهر و همچنین توجه به نحوه طراحی بوستان‌ها و فضاهای تفریحی - فرهنگی همواره مورد تأکید حامیان معلولان بوده است.


همین موضوع باعث شده تا اخیرا مدیران شهری نسبت به گذشته اهمیت بیشتری به این موضوع در اجرای پروژه‌ها بدهند تا جایی که احداث پایانه حمل‌ونقل شهری ویژه معلولان، برخورداری معلولان از حق معافیت در پرداخت بهای بلیت مترو و اتوبوس، مناسب‌سازی مترو و بی‌آر تی برای استفاده معلولان و حذف دستک‌ها در ورودی پیاده‌روها در دستور کار قرار گرفته است. عضو حقوقدان شورای شهر تهران نیز این رویکرد را از اقدامات ارزشمند مدیریت شهری و حاصل همت شهردار تهران دانست. علی صابری در این رابطه گفت: خون شهروندان سالم از شهروندان معلول رنگین‌تر نیست و مسئولان باید به همان اندازه که به حرف‌های افراد سالم توجه می‌کنند، به درد دل افراد معلول گوش کنند. وی اعلام کرد که به همین منظور شورای اسلامی شهر تهران در مورد تمام موضوعات ازجمله موضوع معلولان، قبل از هر اقدام قائل به انجام کار کارشناسی است.


صابری که عضو کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر تهران است به مسئله آسیب‌پذیری معلولان در جامعه اشاره کرد و تصادفات رانندگی را یکی از اصلی‌ترین دلایل انواع معلولیت‌ها در ایران برشمرد. وی افزود: باید تلاش کنیم تا مفهوم «شهری برای همه» را برای همه مردم و مسئولان جا بیندازیم و برای نمونه، اگر یک پارک می‌سازیم باید همه شهروندان ازجمله معلولان بتوانند از آن استفاده کنند. شهری که صابری از آن یاد کرد در جهان به شهر دسترس‌پذیر معروف شده است که در آن تمام شهروندان ازجمله سالمندان، کودکان و معلولان، امکان استفاده از تجهیزات شهر را دارند.


این عضو کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر تهران با اشاره به اینکه جمعیت کشورمان به سمت سالمندی در حال حرکت است و کهنسالان محکوم به نوعی از معلولیت هستند، اظهار کرد: باید ایستگاه‌های اتوبوس و اتوبوس‌هایی که خریداری می‌شوند، برای معلولان نیز قابل استفاده باشند و تمامی ایستگاه‌های مترو به آسانسور مجهز شوند. به اعتقاد صابری تأمین ایمنی افراد سالم نباید به قیمت ایجاد مانع بر سر راه افراد معلول تمام شود و بر همین اساس اینکه در ورودی پیاده‌را‌ه‌ها، دستک‌هایی برای ممانعت از ورود موتورسیکلت‌ نصب می‌شود تا ایمنی شهروندان سالم تأمین شود، از تردد شهروندان معلول با ویلچر در پیاده‌رو جلوگیری می‌کند. وی با تأکید بر اینکه در موضوعات کارشناسی در حوزه معلولان از گذشته دچار نوعی سردرگمی تاریخی هستیم، اضافه کرد: ستاد مناسب‌سازی شهر تهران تشکیلات مهمی است که باید هر چه زودتر احیا شده و جلسات این ستاد هر چه سریع‌تر تشکیل شود. بخشی دیگر از سخنان عضو حقوقدان شورای شهر تهران به این نکته اشاره داشت که شرکت واحد از اول مهر نسبت به ارائه سرویس رایگان به دانش‌آموزان 54مدرسه استثنایی تهران در مسیر خانه و مدرسه اقدام می‌کند.


بازگشت به  اخبار