ساماندهی جای پارک حاشیهای در معابر عمومی شهر یکی از رویکردهای اصلی مدیریت شهری براساس برنامه ۵ساله دوم شهر تهران است. بر این اساس باید پارک حاشیهای درمعابرپرتردد ومحدوده مرکزی شهر کاهش یابد و در ازای آن جای پارک معابر شریانی افزایش یابد.
هماکنون مدیریت شهری و پلیس راهنمایی و رانندگی این تصمیم را در دستور کار خود قراردادهاند وبنا دارند معضل کمبود پارک حاشیهای و رفتوآمد درمحدودههای مرکزی و پرتردد شهر را رفع کنند. حجتالله بهروز قائممقام معاونت حملونقل وترافیک شهرداری تهران دراین خصوص اعلام کرده که الزامی برای ایجاد پارک حاشیهای درتمامی معابر وجود ندارد و اولویت در معابر پرتردد این است که با حداقلکردن پارک حاشیهای موجب سهولت دررفتوآمد خودروها شویم و به همین دلیل کاهش و ساماندهی آنها رابه اجرا درخواهیم آورد.
برنامه 5ساله دوم همچنین ایجاد تغییراتی درخصوص پارکینگهای عمومی را دنبال کرده است. آنگونه که بهروز گفته، سیاست افزایش پارکینگهای عمومی نیزدر مناطق مرکزی و پرتردد شهر جزو برنامههای شهری نیست، چراکه افزایش جای پارک، شهروندان را به استفاده بیشتر از خودرو تشویق کرده و این موضوع تردد دراین محدوده از پایتخت را که بافشردگی زیاد رفتوآمد همراه است با مشکل بیشتری همراه میکند.
از سوی دیگر طرح جامع حملونقل و ترافیک تهران، کمبود 140هزار فضای پارک عمومی را در تهران اعلام کرده که به گفته قائممقام معاون حملونقل و ترافیک شهرداری، این موضوع مسئلهای قدیمی است، اما شهرداری نیز امکان آن را ندارد که با سرمایه خود پارکینگهای عمومی را افزایش دهد و باید از مشارکت بخش خصوصی بهرهمند شده و با مشارکت شورای شهر و دولت آن را بهدست مردم بسپارد. بهعبارت دیگر شهروندان براساس نیاز و درخواست خود پارکینگ احداث کرده و قیمتگذاری آن را طبق عرضه و تقاضا انجام دهند. بهروز البته براین موضوع نیز تأکید کرده که ساختارهای رفع معضل کمبود پارکینگهای عمومی نیازمند تغییراست و باید شرایطی فراهم شود تا بخش خصوصی رغبت بیشتری برای حضوردراین عرصه از خود نشان بدهد.
پیش از این با درنظر گرفتن برخی سیاستهای تشویقی تلاش شد تمایل سازندگان بنا به احداث پارکینگهای عمومی در سطح شهر افزایش پیدا کند. امکان ساخت 2طبقه تجاری با ساخت هر تعداد پارکینگ نمونهای ازاین سیاستها بود که نتوانست تمایل سازندگان رابه سوی خود جلب کند و تنها چند پارکینگ محدود در تهران احداث شد. اما همزمان با دردستورکار قرارگرفتن طرح کاهش و ساماندهی پارک حاشیهای در محدوده مرکزی شهر، پلیس راهنمایی و رانندگی تهران بزرگ نیز اقدام به شناسایی و حذف تابلوهای توقف مطلقا ممنوع دربرخی معابرکه امکان آن وجود دارد کرده و با این اقدام تلاش میکند فضای پارک حاشیهای را در این محدودهها افزایش دهد. دراین طرح کاهش تابلوهای حمل با جرثقیل، توقف مطلقا ممنوع و زماندار شدن برخی از تابلوها اجرا میشود.
به گفته سرهنگ تیمورحسینی این تابلوها مورد شناسایی و پایش قرار گرفته و با بررسی معابر و سنجش ظرفیت آنها، تاکنون بیش از 600تابلوی توقف مطلقا ممنوع و حمل با جرثقیل در پایتخت جمعآوری شده است. وی البته تأکید کرده که این طرح موقتی نبوده و بهصورت ادامه دار توسط پلیس اجرا خواهد شد. آنگونه که رئیس پلیس راهنمایی ورانندگی تهران بزرگ اعلام کرده حذف تابلوهای توقف مطلقا ممنوع در تمامی معابر پایتخت به اجرا درنخواهد آمد و اولویت اجرای آن، معابر درجه یک و سپس معابر درجه2خواهد بود وحتی درصورت نیازدر برخی معابر شهری، تعداد این تابلوها افزایش مییابد.
ضرورت نظارت بر پارکبانها
در کنار کاهش فضای پارک حاشیهای درمحدوده مرکزی وافزایش آن درمعابردرجه یک که با هدف ساماندهی و تسهیل دررفتوآمد خودروها انجام میشود، نظارت بیشتر برعملکرد پارکبانها که این روزها تشخیص قانونی یا غیرقانونیبودنشان برای شهروندان مشکل شده، نیازمند دقت بیشتری است. اقبال شاکری عضو کمیسیون عمران و حملونقل شورای شهر در این زمینه برضرورت نظارت دقیقتر و قویتراز سوی شهرداری تهران برعملکرد پارکبانها تأکید کرده و آن را موجب کاهش برخی تخلفات میداند. وی همچنین تأکیدکرده که با توسعه پارکینگهای مکانیزه که دربرنامه 5ساله دوم گنجانده شده، میتوان به تخلفات موجود از سوی پارکبانها خاتمه داد، چراکه دخالت نیروی انسانی در فرایند پارک کاهش پیدا کرده و نقشآفرینی پلیس نیز افزایش پیدا میکند.
بـرای عـضویـت در خـبـرنـامـه، پـسـت الکترونیک خود را وارد کنید.