تذکر ۲ عضو شورای شهر به شورای‌عالی شهرسازی

۱۳۹۳/۴/۲۵

شورای شهر تهران میزبان نایب‌رئیس مجلس شورای اسلامی بود.


البته در جلسه موضوعات مختلفی درحوزه شهری مطرح شد، ضمن اینکه 2 عضو شورای شهر نیز به شورای عالی شهرسازی تذکر دادند. حجت‌الاسلام محمد‌حسن ابوترابی‌فرد طی سخنانی خطاب به اعضای شورای شهر تهران آنها را دعوت به پیوندی مستحکم‌تر به لحاظ اخلاقی، اسلامی کرد و خواستار آن شد تا براساس نقشه راهی که تعریف کرده‌اند در کنار هم و با هم حرکت کنند.


به گفته وی، شکل‌گیری شوراهای اسلامی در کشور منجر به تحولات مهمی درحوزه مردم‌سالاری و مشارکت مردم در مدیریت شهرها و ارتقای سطح خدمات در مدیریت کلان کشور به مردم شده است.وی گفت: شورای شهر تهران وقتی بودجه 15هزار میلیارد تومانی شهرداری را تصویب کرد بدون اینکه جایی برای درآمدهای حاصل از نفت در ‌آن باشد، این پیام را برای مدیران کشور داد که بدون نفت هم می‌شود به اداره امور پرداخت و از این نظر بین شورای شهر و مدیران کشور فاصله بسیار معناداری وجود دارد. ابوترابی‌فرد در تعریف راه‌های مشروع افزایش درآمد گفت:


شما هنوز این قدم‌ها را برنداشته‌اید. وی ادامه داد: 15هزار میلیارد تومان بودجه شهرداری برابر با کل بودجه عملکرد عمرانی کشور در سال‌93 است.نایب‌رئیس مجلس شورای اسلامی فروش تراکم را جزو درآمدهای مشروع ندانست اما به اعضای شورای شهر سفارش کرد به دقت به دنبال درآمدهای پایدار و کاملا مشروع باشند و از این طریق برای کل کشور نیز مدل‌سازی‌ کنند.وی همچنین از شورای شهر به‌عنوان نهاد ناظر بر شهرداری‌ها نام برد که خوب می‌توانند تشخیص دهند هزینه‌ها چگونه انجام می‌شود یا چگونه می‌توان هزینه‌ها را کاهش داد و از این نظر خیلی بهتر از مجلس -که کار رصد دولت را برعهده دارد- می‌توانند به رصد عملکرد شهرداری بپردازند. نایب‌رئیس مجلس همچنین گفت: خوشبختانه باهمت شورای شهر شاهد ارتقای این تعامل و همکاری نمایندگان مجلس و شورای شهر هستیم و آماده‌ایم در عالی‌ترین سطح تعامل داشته باشیم.


تغییرات طرح تفصیلی با نظرخواهی از شورا


علیرضا دبیر رئیس کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر دیروز از وزارت مسکن خواست با توجه به اینکه مشی شورای چهارم تعامل است، تغییرات طرح‌های تفصیلی و جامع را با هماهنگی شورای شهر انجام دهند. وی با تأکید بر اینکه نظر شورا با مصوباتش مشخص می‌شود و چیزی که به‌عنوان مصوبه از شورا بیرون می‌‌رود، اهمیت دارد، افزود: من ممکن است رأی منفی درباره یک مصوبه داشته باشم اما زمانی که به تصویب شورا برسد از آن دفاع می‌کنم چرا که رأی اکثریت بر نظر شخصی ارجحیت دارد.عبدالحسین مختاباد، عضو کمیسیون فرهنگی شورای شهر نیز دیروز به سازمان فرهنگی هنری شهرداری تذکر داد و خواستار آن شد تا ظرف همین هفته اقدام به راه‌اندازی کلاس‌های موسیقی کرده و مردم را از بلاتکلیفی خارج کند.


مختاباد از شهرداری تهران خواست در راستای کمک به سینماداران عوارض 5درصدی روی بلیت‌های سینما را ببخشد زیرا سالی یک میلیارد تومان درآمد از این محل برای شهرداری پولی نیست اما برای سینما گران رقم قابل توجهی است.محمد‌مهدی تندگویان هم از اینکه تذکراتی که در شورای شهر به شهرداری داده می‌شود مورد بی‌توجهی قرارمی‌گیرد، انتقاد کرد و پیشنهاد داد که گزارش عملیاتی از عملکرد یکساله شورا داده شود. وی همچنین گفت: شهرداری موظف است گزارش عملکردی از اجرایی‌شدن مصوبه طرح جامع درآمدهای پایدار به شورا ارائه کند اما از سال‌89 تا به امروز به جای 21گزارش تنها 4گزارش ارائه شده که نشان‌دهنده بی‌تفاوتی نسبت به مصوبات شورای شهر است.


یکی دیگر از تذکرات مطرح شده از سوی احمد دنیا‌مالی بود. وی از شورای‌عالی معماری و شهرسازی خواست تا به مقوله مهم حریم تهران بپردازد نه اینکه تمام انرژی خود را صرف بررسی دانه دانه مصوبات کمیسیون ماده 5 کند و ممکن است این شائبه به‌وجود‌ آید که هدف تضعیف مدیریت شهری است. از نظر دنیا‌مالی ‌شأن شورای‌عالی شهرسازی و معماری بالاتر از اینهاست زیرا این شورا وظایف ملی و کشوری دارد. وی در بخش دیگری از تذکر خود به کمیسیون اصل 90 اشاره کرد و گفت: احترام این کمیسیون بر ما واجب است اما این کمیسیون دیروز جلسه‌ای در مورد پارک نور داشت درحالی‌که مسائل داخلی شورا باید در خود شورا حل شود.


در پاسخ به این تذکر احمد مسجد‌جامعی رئیس شورای شهر گفت: حق کمیسیون اصل 90 مجلس است که از جایگاه قانونی خود ما را دعوت کند ضمن اینکه در این کمیسیون گزارش سازمان بازرسی کل کشور هم درمورد عملکرد شهرداری مطرح شد که می‌تواند در اختیار همه قرار گیرد. به گفته مسجد‌جامعی در هر حال دغدغه رهبر معظم انقلاب درباره فضای سبز، هوای ‌آلوده و وضعیت آب شهر تهران را همه شنیده و نسبت به آن حساس شده‌ا‌ند.احمد حکیمی‌پور هم پیگیر تذکرات شورای شهر در مورد پروژه ایران زمین، اداره حقوقی و شهروند فرمانیه شد که هنوز به نتیجه نرسیده است.


دوفوریتی طرح فاضلاب تهران


یک طرح دوفوریتی درباره تسهیل امور حفاری شرکت فاضلاب در شهر تهران هم در جلسه شورا به تصویب رسید. مسجدجامعی در دفاع از عملکرد شرکت آب و فاضلاب به کارهای بزرگ این شرکت به‌ویژه در جنوب شهر تهران اشاره کرد که ازجمله آنها طرح استفاده مجدد از آب خام بود. بنابراین گزارش دوفوریت این طرح رأی آورد اما اعضا بر سر متن این مصوبه بحث و بررسی‌های نسبتا طولانی داشتند.


در این بین علیرضا دبیر گفت که‌ در چند سال گذشته کارهای خوبی در توسعه شبکه فاضلاب شهر تهران صورت گرفته و نباید اجازه دهیم این سرعت کم شود.نظر محمد سالاری، رئیس کمیسیون شهرسازی نیز این بود که اعتراضات مردم نسبت به حفاری‌های شرکت فاضلاب از طریق سامانه‌های 137یا 1888 اعلام می‌شود بعضا منجر به تعطیلی کار حفاری‌های شبکه فاضلاب می‌شود، درحالی‌که اگر مانعی بر سر راه این حفاری‌ها نباشد این توانمندی وجود دارد که سالانه هزار کیلومتر شبکه فاضلاب احداث شود. وی شبکه فاضلاب را فرصت بسیار مهمی برای آبیاری فضاهای سبز شهر تهران به‌خصوص برای جنوب‌شهر دانست.


احمد دنیامالی نیز گرچه موافق تکمیل شبکه فاضلاب بود اما به شکایات زیاد مردم بابت این حفاری‌ها و گرفته شدن عرض معابر اشاره کرد که علاوه بر سوانح مشکلات بسیاری برای تردد مردم ایجاد می‌کند. به‌نظر با استفاده از روش‌های نوین می‌توان این مشکلات را کاهش داد. دنیامالی همچنین اظهار امیدواری کرد که با کمک شورا و دولت ظرف ۵ سال آینده شبکه فاضلاب در کل شهر تهران تکمیل شود.


اسماعیل دوستی هم معتقد بود محاسبه هزینه‌های فهرست بهای خدمات به شرکت آب و فاضلاب براساس سال 92 ظلم بزرگی به شهرداری است و نباید بیشتر از 1یا 2‌ماه ادامه داشته باشد. نظر معصومه آباد هم این بود که شهرداری به جای نگاه درآمدی به این پروژه نگاه خدماتی داشته باشد. به گفته آباد قیمت بهای صدور مجوز حفاری سال 88تا 92 که در این شرایط به 3برابر افزایش یافته، مستقیما از شرکت فاضلاب و آن شرکت هم از جیب مردم دریافت می‌کند؛ امری که می‌تواند به کاهش مشارکت مردم در تکمیل این پروژه زیست‌محیطی و بهداشتی منجر شود. براساس این گزارش درنهایت مقرر شده است تا ارقام ابلاغی به شرکت فاضلاب از ارقام مصوب سال ۹۲ تجاوز نکند تا زمانی که مصوبه جدید ارائه شود.


باغات کن، میراث طبیعی تهران می‌شود


یکی از مهم‌ترین مصوبات دیروز شورای شهر تصویب یک فوریت طرح الزام شهرداری تهران به ساماندهی و تبدیل باغات کن به فضای سبز عمومی و همکاری در ثبت آنها به‌عنوان میراث طبیعی شهر تهران بود. نکته مهم و محوری این مصوبه آن است که این باغ‌ها به‌عنوان میراث طبیعی شهر تهران ثبت خواهند شد؛ امری که به گفته احمد مسجد جامعی پیش از این یک‌بار دیگر درمورد درختان چنار خیابان ولیعصر اتفاق افتاد و منجر به شناسنامه‌دار شدن این درختان شد.


در رابطه با این مصوبه محمد حقانی، رئیس کمیته محیط‌زیست شورای شهر گفت: ظرف 20سال یعنی از سال 68تا 88حدود 4235هکتار از سطح باغات تهران کاسته شده است، درمورد باغات کن نیز شاهد فعالیت 152کاربری ناسازگار نظیر سنگبری، گورستان ماشین، دامداری، تفکیک زباله، انبار، پارکینگ و... هستیم که جایگزین درختان شده است. وی با اشاره به اینکه طرح‌های متفاوتی از سال 76تا 92برای باغات کن مطرح شده گفت: تقریبا هیچ‌کدام به نتیجه‌ای نرسیده است. به گفته حقانی در سال 90شهردار از کمیسیون ماده 5درخواست تملک باغات کن را مطرح کرد اما به‌رغم پیش‌بینی بودجه برای این کار در سال 92، این اتفاق رخ نداد و تملکی صورت نگرفت.


رئیس کمیته محیط‌زیست شورا با تفکیک باغات کن به 2بخش اظهار کرد: بخش شمالی بزرگراه همت تقریبا دست نخورده است و درختان میوه این محدوده به وسعت 120هکتار منبع درآمدی برای کشاورزان است. وی در عین حال بابت مداخله زیاد در محور جنوبی همت حدفاصل همت تا حکیم ابراز نگرانی کرده و افزود: در این محور که 185هکتار وسعت دارد شاهد قطع بی‌رویه درختان هستیم، به‌نحوی که طی سال‌های 88تا 92تعداد زیادی از درختان حذف شده و کاربری غیرمتوازن و غیرهمسو در آن مستقر شده است.


یکی از متن‌های پیشنهادی در این مصوبه که از سوی محمد حقانی قرائت شد این بود که شهرداری تهران موظف است ظرف مدت 5‌ماه بعد از تصویب و ابلاغ این طرح درخصوص باغات کن اقداماتی را به انجام برساند که یکی از این اقدامات ارائه برنامه عملیاتی حفظ و صیانت باغات کن به مساحت 155هکتارحدفاصل مناطق 5و 22است.


تصویب طرح باغ گل ویژه نابینایان


اعضای شورای شهر تهران به الزام شهرداری تهران به ایجاد باغ گل وگیاه نابینایان دربوستان‌های عمومی شهر هم رأی دادند. با وجود اینکه برخی اعضا معتقد بودند بررسی چنین طرحی بیشتر در حیطه وظایف کمیسیون شهرسازی و عمرانی است نه فرهنگی اما رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی در دفاع از طرح پیشنهادی گفت: «ما به‌دنبال طراحی پارکی هستیم که درآن گل‌هایی مخصوص نابینایان تعبیه شود. این پارک در تأمین حقوق شهروندی معلولان و نابینایان و ارتقای آثار مثبت روانی و اجتماعی در سطح جامعه به‌ویژه در نابینایان و همچنین افزایش سطح بهره‌گیری معلولان و نابینایان از امکانات شهری در بوستان‌ها مؤثر است.»


پیشنهاد عبدالمقیم ناصحی این بود که در کنار مجتمع‌های فرهنگی و رفاهی مخصوص نابینایان، بوستان‌های کوچکی ویژه این قشر ایجاد شود و درصورت گرفتن نتیجه مطلوب، در سایر بوستان‌ها این کار توسعه یابد. وی با بیان اینکه در تهران 4مدرسه مخصوص نابینایان وجود دارد، گفت: ما می‌توانیم در کنار این مدارس به‌صورت آزمایشی بوستان کوچکی ایجاد کنیم و درصورت استقبال نابینایان، یک بوستان بزرگ را به این منظور اختصاص دهیم.بنابراین گزارش در نهایت پیشنهاد کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورا مبنی بر ایجاد باغ گل ویژه نابینایان در همه بوستان‌های شهر تهران به تصویب رسید.


تخفیف 50درصدی اماکن ورزشی شهرداری برای دانش‌آموزان


اسماعیل دوستی متولی ارائه طرحی 2فوریتی به شورای شهر شد که براساس این طرح دانش‌آموزان به‌مدت 3‌ماه تابستان از تخفیف 50درصدی برای استفاده از اماکن ورزشی متعلق به شهرداری تهران بهره‌مند خواهند شد. هدف از این طرح پرکردن اوقات فراغت دانش‌آموزان بود. محل جبران هزینه‌های ناشی از این طرح نیز قرار شد درقالب اصلاحیه در بودجه مشخص می‌شود.

از نظر احمد دنیامالی در همه دنیا تحصیل و ورزش رایگان است، حالا که آموزش و پرورش برای تحصیل دانش‌آموزان هزینه‌های کلان دریافت می‌کند، دست‌کم ما برای آنها چنین امکانی را درنظر بگیریم. اما نگرانی حبیب کاشانی این بود که تا می‌شود از ارائه طرح‌هایی فوریت دار پرهیز شود تا شورا مجبور نشود در فضای احساسی بدون درنظر گرفتن محاسبات کارشناسی به طرح‌های عجولانه رأی دهد.


وی گفت: تصویب بودجه شهرداری دست ما بوده، اما حالا که 24تیر است چرا یاد دانش‌آموزان افتاده‌ایم.علیرضا دبیر نیز در جلسه اظهار کرد: امسال در بودجه سازمان ورزش نزدیک به 50میلیارد تومان یارانه درنظر گرفته‌ایم تا این سازمان بتواند به شهروندان به خوبی خدمات‌رسانی کند. معصومه آباد هم به مصوبه شهر دوستدار کودک در سال 87اشاره کرد که یکی از بندهای آن، مربوط به دانش‌آموزان بود و اینکه مشمول ورزش و حمل‌ونقل رایگان هستند اما متأسفانه هیچ کدام از اینها اجرا نشده است.


مجتبی شاکری هم معتقد بود از آنجا که بهترین استخرهای شهرداری به پیمانکاران واگذار و قیمت بلیت دوبرابر شده این 50درصد تخفیف تازه قیمت‌ها را به شرایط قبل برمی‌گرداند. ابوالفضل قناعتی نیز نگران آن بود که قبل از تصویب هرطرحی باید ابتدا زیرساخت‌های آن فراهم شود تا مثل قضیه تخفیف بلیت مترو برای دانش‌آموزان، مردم اذیت و سرگردان نشوند.


بازگشت به  اخبار