انتقاد رئیس کمیته مدیریت بحران شورای شهر از روش‌های سلبی در افزایش نرخ باروری

۱۳۹۳/۴/۲۴

رئیس کمیته ایمنی و مدیریت بحران شورای شهر تهران توسل به روش‌های سلبی و انتظامی در افزایش نرخ باروری در کشور را مورد انتقاد قرارداد.


معصومه آباد در حاشیه بازدید از خبرگزاری آنا درباره طرح مجلس و افزایش نرخ باروری و پیشگیری از کاهش رشد جمعیت گفت: غیراز چین و هند که جمعیت‌های میلیاردی دارند و با بحران‌های بسیاری مواجه هستند هیچ جامعه‌ای به‌دنبال تحدید موالید نیست بنابراین اجرای طرح‌های تشویقی و حمایتی از زوج‌ها برای ترغیب هرچه بیشترشان به افزایش جمعیت بسیار مهم است درحالی‌که به‌نظر می‌رسد این موضوع در نگاه مجلسی‌ها مغفول مانده و منجر به اخذ تصمیماتی دور از منطق توسط آنها شده است. وی با اشاره به اینکه در ادبیات ما زن نمادی از زایش است، گفت: اما باید توجه داشت که تصمیم به فرزندآوری یک عملکرد دوطرفه است و یک زن به تنهایی نمی‌تواند برای باروری تصمیم‌گیری کند بنابراین نگاه یکطرفه به این موضوع کاملا غلط است. معصومه آباد در توضیح ویژگی‌های جمعیتی جامعه جوان و سالمند گفت: این نگرانی در کشور ما به‌وجود آمده که با پیر‌شدن جمعیت، جامعه پویایی و شادابی خود را از دست بدهد.


وی ادامه داد: بعد از اینکه پیام رهبر معظم انقلاب بر تغییر سیاست‌ها و رویکرد توسعه جمعیت از کاهش موالید به افزایش جمعیت مطرح شد، سیاستگذاران بر آن شدند تا جهت‌گیری خود را تغییر داده و به سمت توسعه جمعیت پیش بروند اما به این موضوع توجه نشد که آهنگ توسعه جمعیت باید ملایم و دلنشین باشد و مقبولیت اجتماعی برای مردم جامعه داشته باشد نه اینکه تقابل اجتماعی ایجاد کند.


رئیس کمیته ایمنی و مدیریت بحران بر لزوم استفاده از نظر کارشناسان و فرهیختگان در این‌باره تأکید کرد و افزود: اگر تصمیماتی که برای توسعه جمعیت گرفته می‌شود عقلانی نباشد، اثرات سوء آن آرام آرام در بدنه جمعیت رسوخ کرده و شکل دیگری به‌خود می‌گیرد.


به همین دلیل وی خواستار الگو‌برداری از روش‌های افزایش جمعیت در کشورهای دیگر شد و تأکید کرد: بهره‌گیری از روش‌های سلبی و بازدارنده، انتظامی و کیفری کارساز نخواهد بود و هیچ ارتباطی با پیام رهبر معظم انقلاب در راستای توسعه جمعیت ندارد.


به گفته آباد مسئولان گویی متوجه نیستند توسل به روش‌های سلبی اهانتی به جامعه پزشکی ماست و اصلا نیازی نیست سیاست‌های لطیف فرزندآوری با برخوردهای کیفری و سلبی همراه شود.


وی افزود: تصور من این است که نمایندگان موافق برخورد قهرآمیز با مسئله فرزندآوری شناخت خوبی از مردم ما ندارند و یادشان نیست که همین مردم بودند که در سخت‌ترین شرایط برای کمک به آبادانی و توسعه کشورشان بسیج شدند.


آباد به‌عنوان نمونه گفت: در شرایطی که هیچ اقدام تشویقی و برنامه‌ریزی دقیقی برای افزایش جمعیت نشده بود، در پی سخنرانی رهبر معظم انقلاب و ابراز نگرانی ایشان از وضعیت تحولات جمعیتی در کشور نرخ رشد جمعیت از سال 90تا 93به شکل قابل توجهی افزایش یافت یعنی از یک میلیون و 82هزار و 229نفر به یک میلیون و 421هزار و 689نفر در سال 91، تبدیل شده و این خود رشد 3درصدی موالید در این یک سال را نشان می‌دهد. همچنین طبق این آمار در سال 92، تعداد موالید به یک‌میلیون و 471هزار و 834رسیده و باز هم با افزایش نرخ رشد موالید مواجه هستیم. این آمار خود نشان‌دهنده آن است که اگر در ارتباط با رشد جمعیت و فرزندآوری حرفی زده نشود تأثیر منفی بر جامعه دارد.


از نظر معصومه آباد، خوب است که در این‌باره سکوت اختیار کنیم و بگذاریم آرام آرام خانواده‌ها خود به سوی تفکری مبتنی بر فرزندآوری سوق داده شوند و اجازه ندهیم تصمیمات شتابزده و غیرعلمی تبعات بدی را برای جامعه ما به ارمغان بیاورد.


وی از اهمیت احترام گذاشتن به کرامت و حق تصمیم‌گیری در حیطه زندگی خصوصی افراد سخن گفت و افزود: ما نمی‌توانیم کرامت انسان‌ها را نادیده بگیریم چراکه در کل فرزندآوری در حیطه رفتارهای بهداشتی قرار داد و با هر رفتار بهداشتی باید با ابزارهای روانشناختی برخورد کرد.


این عضو شورای شهرتهران یکی راه‌های افزایش جمعیت را تشویق جوانان به ازدواج در سنین پایین دانست و گفت: هر چقدر سن ازدواج افزایش یابد میزان موالید نیز 10تا 20درصد کاهش خواهد یافت بنابراین یکی از روش‌هایی که می‌توان به وسیله آن فرزندآوری را در کشور افزایش داد، تشویق جوانان دختر و پسر، به ازدواج در سنین پایین است که خودبه‌خود 10درصد به رشد باروری در کشور اضافه خواهد کرد ضمن اینکه این پیشنهاد منطقی و غیرتهاجمی است بنابراین مطمئنا اثربخشی آن هم بیشتر خواهد بود.


بازگشت به  اخبار