عنصر شماره هفتاد و نه جدول تناوبی و ارزشمندترین فلز در دسترس دنیا، وقتی که خالصسازی میشود و پس از آن بهصورت شمش درمیآید، در راه رسیدن به مغازهها و فروخته شدن بهعنوان کالای زینتی هم مسیر دور و درازی را برای پرداخت و شکلگیری طی میکند.
یادگرفتن چم و خم و راهکارهای این حرفه هم پیچیدگیهای خاص خودش را دارد. اما چرا طلاسازی؟ طلاسازی شغلی است کمتر شناخته شده که از ابتدا امکان اشتغال بهکار در آن وجود دارد و طلاساز درصورت پیشرفت، میتواند درآمدی در حدود 2 الی 3 میلیون تومان در ماه داشته باشد. پس بیایید با هم به این حرفه نگاهی داشته باشیم و از زیر و بم آموزش و شغل طلاسازی بیشتر بدانیم؛ مهارتی که در آموزشگاههای تحت نظر سازمان فنی و حرفهای آموزش داده میشود و پس از فراگرفتن آن میتوان دیپلم رسمی را دریافت کرد. البته بدانید که به گفته رئیس اتحادیه طلا و جواهر مشهد، طلاسازی از مشاغل سخت و خطرناک محسوب میشود.
آموزش
مهندسی از جنس طلا!
درخصوص طلاسازی تقریباً میتوان گفت که دوره استاد و شاگردی دیگر تمامشده است. طلاسازی حرفهای نیست که بتوان آن را شوخی گرفت یا کارآموزان آن را به شیوه آزمون و خطا آموزش داد. باید از ابتدا تحت نظر مربیان و اساتید دورههایی را گذراند. در این زمینه کتابهایی هم تالیف شده که از مشهورترین و علمیترین آنها میتوان به کتاب مهندسی طلاسازی (نشر صانعی) اشاره کرد. البته نخستین کتاب جامع آموزشی طلاسازی مربوط به سال ۱۱۲۰ میلادی است!
چه دورههایی وجود دارند؟
دورهها فقط مربوط به طلاسازی نمیشوند؛ بهعنوان مثال در آموزشگاههای فنی و حرفهای تحت نام صنایعدستی و در شاخه طلا و جواهرسازی دورههایی به این شرح وجود دارند: بازیابی طلا از خاک (غالکاری)، تراشکاری فلزات قیمتی، تعمیرجواهرآلات، ذوب فلزات قیمتی، ریختهگری فلزات قیمتی، طراحی طلا و جواهر بهصورت دستی، طراحی طلا و جواهر با رایانه، طلاسازی، عیارسنجی(ریگیری)، فروشندگی طلا و جواهر و گوهرتراشی.
شرایط دورهها چیست؟
این دورهها در زمانهای متغیر در دسترس هستند و البته مباحث تئوری و عملی را با هم شامل میشوند. بهعنوان مثال، طلاسازی که حرفه مدنظر ماست، در آموزشگاههای فنی و حرفهای بهمدت 4ماه و بهصورت هفتهای 6جلسه 3 ساعته آموزش داده میشود. این یعنی 288ساعت آموزش تئوری و عملی در کارگاه. البته معمولاً آموزشگاهها در مورد ساعت خیلی سختگیر نیستند و میتوان در بازه زمانی باز بودن آموزشگاه، صبح، ظهر یا عصر به آنجا مراجعه کرد و تحت نظر مربی به کسب مهارت پرداخت. در کنار همه این موارد این را هم درنظر بگیرید که یک آموزشگاه بهصورت دورههای ترمی کار نمیکند؛ یعنی شما در هر زمانی از سال میتوانید ثبتنام و جلسههای خود را در ساعتهای ممکن برگزار کنید. یکی دیگر از محاسن این دورهها هم این است که شما در قبال شهریهای که پرداخت میکنید، یک بسته از مهارتها را دریافت کنید. این مورد یعنی اینکه اگر شما بعد از دوره، مهارتها را بهطور کامل نیاموخته باشید بهطور رایگان کار خود را ادامه میدهید تا اینکه در نهایت به مهارتهای لازم دست یابید. از دیگر ویژگیهای این دورهها هم آنکه احتمالاً بسته به آموزشگاه مربوطه، امکان حضور بانوان در کلاسهای جداگانه مهیاست.
شهریه چقدر است؟
قیمت مصوب برای یک دوره چهارماهه طلاسازی - با ساعاتی که اشاره شد- حدود یک میلیون و 800هزار تومان است که قابلیت تبدیل به اقساط را هم دارد. به این صورت که شما درماه اول مبلغ 500هزار تومان اولیه را پرداخت میکنید و در ماههای بعدی میتوانید مبلغ شهریه را در اقساط 500هزار تومانی بپردازید. البته تنها به این مبلغ و پرداخت آن نگاه نکنید. یادگرفتن یک حرفه پولساز خرج هم دارد. به قول معروف برای پول درآوردن هم باید کمی پول خرج کرد!
بازارکار
کیمیاگران در عصر جدید
ما اصولا دیپلم فنی و حرفهای را نمیگیریم که آن را قاب کرده و ضمن آویزان کردنش به دیوار به امتیازاتش افتخار کنیم! آموزش اصولاً انجام میگیرد برای اینکه مهارتی را در شخصی پرورش دهد و شخص را از طریق آن مهارت به پول و سرمایه برساند. مخصوصاً که مهارتهای فنی و عملی بیشتر راست کار کسانی هستند که میانه خوشی با درس ندارند و خوشبختی را در کار و مهارت جست و جو میکنند. پس بعد از تمام شدن دوره آموزش هم باید سریعاً وارد بازار شد و از مهارتهای آموخته، کسب درآمد کرد.
چگونه مشغول بهکار شویم؟
برای طلاسازانی که مدرک خود را در هرکدام از شاخههای اشاره شده دریافت میکنند، پیداکردن کار در کارگاههای طلاسازی یا فروشگاه، کار سختی نیست چرا که برای یک فرد آموزش دیده و متبحر، همیشه امکان کار و کسب تجربه فراهم است البته معرفی نامهای هم از سوی آموزشگاه برای تسهیل در امر پیداشدن شغل صادر میشود که میتواند مؤثر باشد.
چقدر پول در میآوریم؟
کار در کارگاه یا فروشگاه برای یک مبتدی با مدرک فنی و حرفهای حدود 600 الی 750 هزار تومان درآمد به علاوه بیمه خواهد داشت. البته درنظر داشته باشید که تازهکارها پس از کسب تجربه و نشان دادن تواناییهای خود بهمراتب بالایی میرسند. یکی دیگر از ویژگیهای اقتصادی طلاسازی هم این است که همه کشورها بهدنبال نیروی متخصص در این کار هستند.
شرایط کار چیست؟
از آنجا که با فلزی به غایت ارزشمند سر و کار داریم پس کارمان جدی است. طلایی که درحال پرداخت است مقداری از حجم خود را از دست میدهد که این حجم باید بازیافت شده و از طریق تهنشینی با تیزآب دوباره تبدیل به طلای قابل استفاده شود. برای همین همه کارگاههای طلاسازی سقف و دیوارهای قابل شستوشو دارند و کف آنها توریهای پلاستیکی قرار گرفته است. از آنجا که ذرات طلا در هوا شناور هستند امکان تنفس آنها هم وجود دارد! پس کارکنان کارگاه اجازه ندارند حین کار صحبت کنند و باید ماسک بر صورت داشته باشند. از دیگر عجایب کار هم آنکه همه کارکنان برای جمعآوری طلای چسبیده به مو و پوست بدنشان، باید قبل از ترک کارگاه حمام کنند تا از آب حاصل از حمام آنها هم طلا بهدست بیاید. خاک کف کارگاه هم از ارزش بالایی برخوردار است که باید جمع شود و درجهت استحصال طلا از آن استفاده شود. درکنار همه اینها، عجیبترین راه بازیابی طلا، تخلیه چاه کارگاههای طلاسازی است. مخصوصاً آن دسته از کارگاههایی که از قدیم و ندیم فعالیت داشتهاند و افراد زیادی در آنجا کار میکردهاند! درحال حاضر اینگونه کارگاهها، چاهی سرشار از طلا دارند. جالب است بدانید که بهدست آوردن حق تخلیه اینگونه چاهها گاهی با قیمتهای نجومی انجام میشود!
روال ساخت یک قطعه طلا
طلاساز براساس کار مورد نیاز از بازار، شمش طلا که دارای عیار ۲۴ است را تهیه میکند. با اضافه کردن مس یا نقره به آن طلا، عیارش را پایین میآورد (عیار کردن با استاندارد 750) تا اینکه کار استحکام بیشتری پیدا کند و در عین حال قیمت تمامشده نیز کاهش یابد. قیمت طلای ۲۴عیار بسیار بالاست و در عین حال هم بسیار نرم است، اضافه کردن مقداری آلیاژ، هم قدرت طلا را بالا میبرد و هم قدرت خرید مشتری را . بعد از این مرحله طلا باید در 1064درجه سانتیگراد آب شود و در ادامه به وسیله دستگاهی به نام چرخ نورد طلا نازک میشود تا بتوان به آن شکل داد. کار اصلی از این مرحله به بعد است که طلاساز باید به وسیله ابزارهایی خاص چون قیچی، انبر و... که ویژه کار طلاسازهاست طرح موردنظرش را خلق کند. در این مرحله طلاساز باید دقیقاً بداند میخواهد به چه شکلی برسد و از قبل قطعه موردنظرش را در ذهن خود طراحی کرده باشد. هر کیلو شمش طلا بهطور متوسط 15نفر را مشغول بهکار میکند.
بـرای عـضویـت در خـبـرنـامـه، پـسـت الکترونیک خود را وارد کنید.