اختلاف اصلی ایران و ۱+۵ طول مدت اجرای توافق است

۱۳۹۳/۴/۱۴

روزنامه لس‌آنجلس تایمز هم‌زمان با برگزاری دور ششم مذاکرات هسته‌ای ایران در وین در گزارشی تحلیلی نوشت: به نظر می‌آید اختلاف اصلی میان ایران و ۱+۵ در مورد طول مدت اجرایی توافق نهایی باشد.


لس‌آنجلس تایمز در ادامه گزارش خود نوشت: خواسته ایران و شش قدرت جهانی در این خصوص که هم‌اکنون بر سر میز مذاکره قرار دارند فاصله زیادی از هم دارند. ایران می‌خواهد که توافق جامع نهایی بر سر برنامه هسته‌ای‌اش تنها پنج سال ادامه داشته باشد. این در‌ حالی است که آمریکا و هم‌پیمانانش خواستار یک دوره 20ساله و یا حتی بیشتر برای این توافق هستند.


به گزارش ایسنا، هم‌زمان با آغاز دور ششم مذاکرات هسته‌ای ایران در وین پایتخت اتریش، مذاکره‌کنندگان ایران، آمریکا و روسیه در اظهارات خود تاکید کردند که اگرچه متن توافق سخت به‌نظر می‌آید اما برای یک محدوده زمانی کوتاه به طول خواهد انجامید و پس از آن ایران می‌تواند خواسته‌های هسته‌ای‌اش را همانند هر کشور دیگر عضو معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای ادامه دهد.


ایران و شش قدرت جهانی شامل آمریکا، روسیه، چین، فرانسه، انگلیس، آلمان خواستار دستیابی به توافقی هستند که تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران را در صورتی که این کشور فعالیت‌های هسته‌ای اش را محدود کند و اطمینان دهد به‌دنبال دستیابی به ظرفیت تولید سلاح هسته‌ای نیست، لغو کند.


عباس عراقچی، عضو ارشد تیم مذاکره‌کننده ایران گفته است: یک توافق نهایی همانند توافق اولیه ژنو دارای یک محدوده زمانی خواهد بود و تعهدات ما دایمی نیستند.


یک مقام ارشد دولت آمریکا که خواست نامش فاش نشود روز پنج شنبه گفت که هر متنی که ایران با آن موافقت کند این کشور آزاد خواهد بود تا خود مسیرش را انتخاب کند.


رای تکیه یک تحلیل‌گر ایران در شورای روابط خارجی آمریکا گفت: این تاکید جدید ایران بر موقت بودن محدودیت‌ها نشان‌دهنده این تصمیم تیم ایرانی است که آن‌ها می‌توانند در مورد مسایل کلیدی امتیاز دهند به شرط آن‌که بتوانند به توافقی برسند که مدت آن کوتاه باشد.


به نوشته این روزنامه اگر ایرانی‌ها بتوانند به چنین توافقی برسند مقامات این کشور قادر خواهند بود به افکار عمومی خود بگویند که دو امتیاز بزرگ به دست آورده‌اند. یعنی از تحریم‌ها در خصوص پیشرفت‌های هسته‌ای ایران رهایی یافته و تحریم‌های اقتصادی بین‌المللی نیز لغو شده است.


با این حال به توافق رسیدن بر سر مدت زمان اجرای یک توافق نهایی کار دشواری خواهد بود. هم‌پیمانان بانفوذ آمریکا در منطقه همچون اسراییل و عربستان خواستار توافقی هستند که حداقل مدت زمان آن یک دهه به طول بینجامد. از طرفی دیگر کارشناسان حوزه ایران معتقدند که این کشور با توافقی که طول آن یک دهه باشد موافقت نخواهد کرد.


دور ششم مذاکرات ایران و گروه 1+5 روز چهارشنبه هفته گذشته در وین پایتخت اتریش آغاز شد و انتظار می‌رود که تا 20 ژوئیه، یعنی پایان فرصت شش‌ماهه توافق اولیه ژنو که در نوامبر سال 2013 به دست آمد ادامه یابد.


طرف‌های مذاکره‌کننده پیش از این درماه مه تقریبا در خصوص مسایل کلیدی به یک تنگنا رسیده‌اند که به نظر می‌آید که اختلافات آن‌ها هنوز به قوت خود باقی است. اما مقامات کشورهای مذاکره‌کننده همچنان در مورد امکان دستیابی به توافق جامع نهایی تا ضرب‌الاجل 20 ژوئیه ابراز امیدواری می‌کنند.


بازگشت به  اخبار