همدستی کم‌آبی وگرما

۱۳۹۳/۴/۱۰

رکورد مصرف آب تهران طی یک سال اخیر شکسته شد تا در گرمای تابستان نه تنها هشدارهای صرفه‌جویی آب جدی گرفته نشود که مصرف به اوج خود برسد.



در این شرایط پیش‌بینی‌های سازمان هواشناسی نیز بر گرم‌تر شدن هوا استوار است که امکان افزایش بیشتر آب را تقویت می‌کند.


این در حالی است که کمبود آب به‌ویژه در شهرهای بزرگ از ماه‌ها قبل، نیاز به صرفه‌جویی 30 درصدی را ایجاد کرده است. مسئولان وزارت نیرو بارها هشدارهایی برای کاهش مصرف آب داده‌اند که با توجه به عدم صرفه‌جویی آب، افت فشار در دستور کار وزارت نیرو قرار گرفته است. افت فشار آب در برخی ساعات شبانه روز که ساعات اوج مصرف محسوب نمی‌شود تا 10درصد کاهش یافته است تا شاید با این کار از قطع آب در تابستان جلوگیری شود. آمارها نشان می‌دهد که میزان مصرف آب شهروندان تهرانی به بیشترین میزان سال جاری یعنی 3 میلیون و 225 هزار متر مکعب در روز رسیده که در مقایسه با روز پیش از آن 60 هزار مترمکعب (86/1 درصد) افزایش داشته است.


طبق اعلام مقامات آبفای استان تهران، حداکثر توان تولید آب و آبرسانی شبکه تهران در هر شبانه روز تا 3 میلیون و 300 هزار مترمکعب است. با وجود هشدارهای وزارت نیرو، در حال حاضر میزان مصرف آب روزانه تهرانی‌ها رو به افزایش است و هر روز رکوردهای جدیدی به ثبت می‌رسد. در روزهای گرم تابستان سال گذشته مقامات آب و فاضلاب تهران اعلام کرده بودند میزان مصرف روزانه پایتخت به 5/4میلیون مترمکعب رسیده است.


پیش‌بینی گرم‌تر شدن هوا


شاهرخ فاتح رئیس مرکز ملی هشدار و پایش خشکسالی هواشناسی با بیان اینکه بهار 93 برخی نقاط کشور 4 درجه نسبت به میانگین بلندمدت گرم‌تر بودند، به مهر گفت: پیش بینی می‌شود تابستان امسال بیشتر استان‌های کشور افزایش دمایی برابر 5/1 درجه داشته باشند و تابستان بسیار گرمی پیش رو داشته باشیم.


بازنگری در طرح‌های آبی


معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا با تاکید بر لزوم بازنگری سریع در طرح‌های آبی کشور گفت: امروز نیز می‌توان دید که سدها از آب پُر نمی‌شوند؛ بنابراین باید تصمیمات بموقع درباره بحران آب کشور گرفته شود. رحیم میدانی گفت: در برنامه ششم توسعه که اکنون در حال تدوین آن هستیم، قصد داریم در یک افق 10 تا 20 ساله مصرف آب از منابع تجدیدپذیر را به 50 درصد برسانیم.


میدانی با اشاره به بحران آب بیان داشت: اگر مدیران آب کشور به‌ موقع تصمیماتی را نگیرند و اقداماتی را انجام ندهند، کشور در بحران آب بیشتر آسیب‌ پذیر می‌شود. میدانی تصریح کرد: مشکلات بخش آب کشور در 20‌سال اخیر بررسی و جمع‌‌بندی شده و اگر بین 40‌تا‌60 درصد از منابع تجدیدپذیر استفاده شود، آسیبی به محیط زیست وارد نمی‌شود.


همچنین وزارت نیرو از نیاز به تامین 10‌میلیاردمترمکعب آب برای مصارف شرب و بهداشت تا افق 1420 خبر داد. طبق اعلام این وزارتخانه، با ادامه روند کنونی در برداشت آب و بروز خشکسالی، تامین این میزان آب برای آحاد مردم در آینده به چالشی بزرگ تبدیل خواهد شد. طبق برآوردهای انجام‌شده در مطالعات بهنگام‌ سازی طرح جامع آب، برای افق 1420 با جمعیت معادل 103‌میلیون نفر (78 میلیون جمعیت شهری، 22‌میلیون روستایی و 3‌میلیون نفر جمعیت شهرهای جدید)، به تامین 10‌میلیارد مترمکعب آب برای مصارف شرب و بهداشت نیاز است که نسبت به شرایط فعلی حدود 4میلیارد مترمکعب دیگر اضافه خواهد شد.


بازگشت به  اخبار