خنک می‌شی، داغ می‌شی!

۱۳۹۳/۳/۲۷

اتفاقی که خیلی‌هایمان به‌ویژه بعد از ورود کولرهای هیجان‌انگیز گازی به بازار با آن مواجه شدیم.


دوست داریم کولر گازی بخریم و زیر خنکای منحصربه فرد آن دمی بیاساییم، درحالی‌که کولر گازی و آبی هرکدام برای شرایطی مناسب هستند. قرار است گریزی بزنیم به پاسخ‌های متنوع این سؤال کلیدی که گازی یاآبی؟


یک سوال، سه پاسخ


برای انتخاب بین کولر‌های گازی و آبی 4شرط را باید لحاظ کنیم؛ 2مورد محیطی و 2مورد دیگر اقتصادی. اول از همه اینکه کولر آبی فقط به درد اقلیم‌های خشک می‌خورد و در واقع کولر آبی در شهرهای مرطوب، یک کولر آبی مرده است! بعد از آن هم باید به این توجه داشت که اندازه‌های مختلف کولر‌های آبی و گازی به درد متراژ‌های متفاوتی از فضا می‌خورند و استفاده از کولرهای نامناسب فقط و فقط مایه سرما یا گرمای بیش از حد هستند. در این بین قیمت اولیه کولرها هم مسئله مهمی است و البته مصرف برق آنها. می‌توان گفت که سقف گران‌ترین کولر آبی چند صد هزار تومان از کف ارزان‌ترین نوع کولر گازی ارزان‌تر است و البته این را هم داشته باشید که هزینه برق یک خانوار در منطقه‌های غیرگرمسیر، با جایگزین کردن کولر گازی به جای آبی، حدود 6برابر می‌شود!


3 خانه 70متری در 3شهر را به نمایندگی از 3نوع اقلیم موجود در ایران درنظر گرفته‌ایم تا با سنجیدن همه شرایط ببینیم کدام کولر و هرکدام از چه نوعی مناسب‌تر است. بوشهر به نمایندگی از استان‌های گرم و شرجی، تهران به نمایندگی از مناطق معتدل و یزد به نمایندگی از شهرهای خشک وکویری.


تهران


کولر آبی: براساس شرایط اقلیمی تعریف شده تهران، این نوع کولر در این شهر کارایی کاملی دارد. برای یک خانه 70متری در تهران یک کولر آبی 4000به قیمت 600هزار تومان کافی است.

کولرگازی: این کولر هم در تهران کاربرد دارد. خانه 70متری مدنظر ما براساس استاندارد‌های تعریف شده، یک کولرگازی 18000لازم دارد که قیمت آن از 3میلیون تومان به بالاست که خب فرقش با مورد بالا زمین تا آسمان است.

نتیجه: در منطقه غیرگرمسیری مثل تهران- همانطور که اشاره شد- کولر گازی هزینه برق را تا 6برابر افزایش خواهد داد، ضمن اینکه قیمت خود کولر هم 5برابر است. درواقع این پرواضح است که کولر گازی در تهران به هیچ وجه صرفه ندارد!


بوشهر


کولر آبی: خاموش! چراکه کولر آبی در مناطق مرطوب رسما ناکارآمد است.

کولرگازی: تنها گزینه برای شهرهای گرمسیر نوع یک و یا گرم و مرطوب، کولر گازی است. البته به همین‌خاطر است که قیمت برق در مناطق گرمسیری به‌مراتب کمتر از اقلیم‌های معتدل است و درواقع قیمت برق مصرفی یک کولر گازی در بوشهر مانند قیمت برق مصرفی یک کولر آبی در منطقه‌های معمولی است.

نتیجه: با این حساب شما همان کولر گازی 18000را تهیه می‌کنید و میزان برقی که مصرف می‌شود را برابر قیمت برق مصرفی کولرهای آبی در شهرهای معتدل می‌پردازید. هرچند بازهم در هزینه‌های اولیه پول بیشتری بابت خرید کولر گازی خرج می‌کنید.


یزد


کولر آبی: از آنجا که یزد در مقایسه با 2شهر دیگر به جای رطوبت فقط گرمای بیشتری دارد، می‌توان گفت که کولرهای آبی در این شهر گزینه مناسبی هستند اما مسئله این است که مصرف آب آنها به نسبت کولرهای تهرانی بالاتر می‌رود.

کولرگازی: کولرگازی در مناطق گرمسیری هم کاربرد دارد. با این تفاوت که به‌علت گرم بودن زیاد هوا شما احتمالاً نیاز دارید که کولرگازی خود را روی درجه دمایی پایین‌تری بگذارید که به تناسب فشار بیشتری هم روی دستگاه شما وارد می‌شود و فشار بیشتر روی دستگاه، همان و مصرف برق بیشتر همان.

نتیجه: به یک مورد توجه کنید؛ اینکه یزد با وجود اختلاف دمایی محسوسش با منطقه‌ای مثل تهران، در رده‌بندی وزارت نیرو، فرقی از نظر هزینه‌های پرداخت‌شده برق ندارد. در حقیقت شما در یزد هم مانند تهران با جایگزین کردن کولرگازی پول برقتان 6 برابر می‌شود که با توجه به مصرف برق بیشتر به تناسب هوای کویری یزد این مبلغ بالاتر هم می‌رود. عقل سلیم می‌گوید که در چنین مناطقی هم باید استفاده از کولر آبی را به استفاده از کولر گازی رجحان داد.


اگر کولر آبی می‌خواهید


ترتیب و انواع عمده کولر آبی از نظر هوادهی به قرار زیر است.

3500: این کولر تقریبا کوچک‌ترین نوع کولر آبی موجود در بازار ‌ بوده و برای منازل یا دفاتری مناسب است که نهایتاً 50مترمربع باشند. قیمت آنها هم می‌شود حدود 550 هزار تومان.

4000: طبعاً برای فضاهایی است که سایز قبلی نمی‌تواند به‌طور کامل خنکشان کند! به لحاظ اندازه، به نسبت مدل قبلی جهش کمی می‌کند و برای فضاهایی تا 60متر مناسب است؛ با قیمت 600هزار تومان.

5000: از آنجا که به‌طور ناگهانی 1000درجه در هوادهی صعود می‌کند، میزان خنک‌سازی‌ و تفاوت در اندازه آن هم در مقایسه با باقی مدل‌ها محسوس است. می‌تواند یک خانه 70 الی 80متری را در وسط تابستان خنک کند، آن هم با قیمت 620 هزار تومان.

5500: اگر خانه، دفتر یا هرجایی با متراژ 80 الی 90 متر دارید این سایز کولر راست کار شماست. هوادهی عالی آن می‌تواند تا 4 کانال را تغذیه کند و قیمت آن هم دور و بر 700هزار تومان است.

7000: درصورتی که محل شما بزرگ‌تر از این حرف‌هاست و با این سایز‌ها نمی‌توانید خنکش کنید می‌توانید کولری با هوادهی 7000را انتخاب کنید و البته 750 هزار تومان هم باید پایش پول بدهید!


اگر کولر گازی می‌خواهید


کولــرهای گـــازی هم بـراساس هوادهی‌شان طبقه‌بندی می‌شوند و همانطور که می‌دانید انواع مختلف آنها مناسب شرایط مختلفی است.

9000: با قیمت حدود یک میلیون و800 هزار تومان، کوچک‌ترین کولرگازی موجود در بازار است و معمولاً از آن برای خنک کردن خانه‌های بسیار کوچک یا اتاق‌های به نسبت بزرگ استفاده می‌کنند.

12000: این یکی مورد استفاده‌اش از اتاق فراتر ‌می‌رود. معمولاً برای خانه‌هایی با متراژ نهایتاً 50 الی 60متر کافی است و قیمتش هم حول و حوش 2میلیون و 100 تا 2میلیون و 200هزار تومان می‌گردد.

18000: هوادهی آن خیلی بهتر است و اگر قدیمی نباشد‌می‌تواند کفاف یک خانه 70متری را بدهد. قیمتش هم به خوبی می‌تواند پایه حقوق ماهانه 5کارگر ساده را قورت دهد؛ یعنی 3میلیون تومان!

24000: برای خانه‌های متوسط 80متر کافی است اما مسئله این است که یک خانه 80متری احتمالاً اتاق خواب‌های بزرگی هم داردو یک کولرگازی 9000برای هرکدام لازم است. قیمت هم 3میلیون و 700 تا 3میلیون و 900هزار تومان.


بازگشت به  اخبار