«امکانات کنونی خدمات گردشگری در ایران برای میزبانی از ۱۵تا ۲۰میلیون گردشگر کافی است.»
این گفته بروهیچ از کارشناسان گردشگری اروپاست که به همراه میروسلاو دراگی چویچ مدیر یکی از بزرگترین شرکتهای توسعه گردشگری در زاگرب کرواسی که در100 کشور جهان فعالیت گردشگری داشته و در 40شهر جهان نیز دفتر دارد به ایران آمده است.
نظرات بروهیچ و میروسلاو دراگی چویچ البته چندان با نظر برخی فعالان صنعت گردشگری ایران بهویژه در بخش اقامت و بهطور مشخص با دیدگاه هتل سازها در ایران منطبق نیست و گاهی در تضاد کامل با برخی نظرات در بین بخشی از فعالان صنعت گردشگری است که معتقدند تجهیزات و خدمات گردشگری برای میزبانی از گردشگران کافی نیست.این سخنان بروهیچ و میروسلاو دراگی چویچ در جمع فعالان صنعت گردشگری و در حضور مدیران معاونت گردشگری سازمان میراث فرهنگی اعلام شده است.
پیشنهاد کرواسی برای توسعه گردشگری ایران
میروسلاو دراگی چویچ، مدیر یکی از بزرگترین شرکتهای توسعه گردشگری در اروپا که در قالب یک هیأت از کارشناسان گردشگری کرواسی به تهران آمده به بخش گردشگری ایران پیشنهاد کرد که شرکت او میتواند در توسعه صنعت گردشگری ایران فعالیت کند. بروهیچ از اعضای شرکت بزرگ گردشگری زاگرب در کارگاهی که فعالان گردشگری و برخی تورگردانها نیز در آن حضور داشتند با تأکید بر این موضوع که حمایت دولت از گردشگری در کشورهای تازه وارد به این حوزه بسیار مهم است گفت که تقاضای سفر به ایران در شرایط کنونی موضوع نگرانکنندهای برای ایران نیست و مردم بسیاری از کشورها که به طبقه دارای قدرت سفر تبدیل شدهاند تمایل زیادی برای سفر به ایران دارند.به گفته بروهیچ در این شرایط ایران باید بر توانایی ارائه خدمات گردشگری تمرکز کند و البته مهمتر از آن اینکه بداند خدمات گردشگری خود را چگونه باید به جهان عرضه کند.
او البته تأکید کرد که با توجه به خدمات موجود در ایران، این کشور قادر به میزبانی از 15تا 20میلیون گردشگر ورودی است.آنطور که کارشناسان صنعت گردشگری اروپا از بخش توسعه گردشگری زاگرب کرواسی میگویند، تعداد گردشگر ورودی به ایران در سال 2012، 2 میلیون و 300هزار گردشگر بود و کمتر از 700هتل فعال و شناخته شده در ایران وجود دارد.به گفته بروهیچ از شرکت توسعه گردشگری زاگرب سهم تولید ناخالص داخلی ایران با توجه به میزان گردشگر ورودی به این کشور از صنعت گردشگری حدود 2درصد است.
آنطور که بروهیچ میگوید، در سالهای اخیر بهدلیل تصویر منفی که از ایران در کشورهای دیگر ایجاد شد این کشور نتوانست در بازارهای منطقه بازاریابی خوبی در بخش گردشگری داشته باشد و گردشگرانی که طی این مدت به ایران سفر کردهاند بیشتر گردشگران مذهبی هستند و گردشگر تفریحی نبودند.
بروهیچ با اشاره به تأکید رئیسجمهور ایران که گردشگری را در توسعه اقتصادی کشور تأثیرگذار خوانده است میگوید: ایران در سال 2030 جزو 110کشور دارای گردشگری توسعهیافته خواهد شد و در حال حاضر نیز رسانههای جهانی ایران را بهعنوان مقصد گردشگری به جهان معرفی میکنند.
آنطور که هیأت کارشناسی گردشگری اروپا در نشست با فعالان صنعت گردشگری و مدیران بخش گردشگری کشور گفته است علاقهای که اکنون در ایران برای توسعه گردشگری ایجاد شده و تنوع محصولات گردشگری این کشور به همراه رشد سرمایهگذاری در این بخش و نقش گردشگری در توسعه سایر صنایع کاملا مشهود است.
به گفته هیأت کارشناسان گردشگری زاگرب در کرواسی، آثار ثبت جهانی شده ایران به همراه فرهنگ، آداب و رسوم تاریخی و مذهبی، صنایعدستی و طبیعت ایران و تنوع غذایی و قومی از مواردی است که میتواند توجه به آنها ایران را در ورود به بازارهای جهانی موفق کند.
بروهیچ میگوید: متأسفانه ایران به عنوان یکی از20کشور در صدر فهرست یونسکو در برخورداری از بیشترین آثار تاریخی جهان، نتوانسته است فعالیت زیادی در حوزه گردشگری با بهرهگیری از آثار ثبت جهانی شده خود داشته باشد.
پرسشهای بیپاسخ
هیأت اروپایی از زاگرب معتقد است که ایران باید بهگونهای برنامهریزی کند که در 15سال آینده در ردیف 20کشور برتر گردشگری جهان قرار بگیرد.دکتر میروسلاو دراگی چویچ رئیس شرکت بینالمللی توسعه گردشگری زاگرب اما برای این پرسش که چهکسی باید چشمانداز گردشگری ایران برای 20سال آینده را ترسیم کند؟ و اینکه آیا بخش گردشگری ایران مطمئن است که تا 15سال آینده این کشور تبدیل به مقصد گردشگری همچون ترکیه، مصر یا مالزی خواهد شد؟ پاسخی نیافته، چون معتقد است که تاکنون آینده گردشگری ایران توسط دستاندرکاران صنعت گردشگری کشور تعریف نشده است. میروسلاو دراگی چویچ میگوید: شرایط گردشگری ایران بازتاب وضعیت موجود گردشگری در این کشور است اگرچه ممکن است این نکته برای برخی خوشایند نباشد ولی باید واقعیت را گفت.
دراگی چویچ میگوید: شاه اردن تصمیم به توسعه گردشگری گرفت و پارلمان ترکیه عزم جدی برای توسعه گردشگری را تصویب کرد و باید دید آیا عزم ایران برای توسعه گردشگری جدی است؟
او شهرهای یزد، تهران، تبریز، مشهد، ایلام، شیراز، اصفهان و کرمان را نیازمند فعالیتهای بیشتر برای تبدیل شدن به محصول گردشگری خواند.
دراگی چویچ در مورد چشمانداز گردشگری ایران گفت: گردشگری مذهبی از پتانسیلهای موجود است و آنچه در کوتاهترین زمان برای ایران متصور است توجه به گردشگری فرهنگی و ظرفیتهای شهری است تا پس از آن در 8سال آینده اکوتوریسم توسعه یابد و توجه به گردشگری ورزشی، سلامت و تجاری ایران نیز در سطح منطقه جدی شود.
بـرای عـضویـت در خـبـرنـامـه، پـسـت الکترونیک خود را وارد کنید.