هر سال ۱۰۰هزار هکتار به بیابان‌های کشور افزوده می‌شود

۱۳۹۳/۳/۲۷

یک روز پس از آنکه خداکرم جلالی، رئیس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور درجمع خبرنگاران اعلام کرد که ۱۰۰میلیون هکتار از عرصه‌های کشور به‌دلیل کاهش سطح آب سفره‌های زیرزمینی و شور و قلیایی شدن آن و نیز کاهش پوشش گیاهی در معرض بیابان شدن است؛ معاون وی گفت که برداشت بی‌رویه از سفره‌های آب زیرزمینی و برداشت بیش از حد خاک برای توسعه موجب شده که سالانه حدود ۱۰۰هزار هکتار در کشور بیابان‌زایی داشته باشیم.


پرویز گرشاسبی همزمان با روز جهانی مقابله با بیابان‌زایی می‌گوید که بی‌توجهی به مدیریت جامع حوضه‌های آبخیز مهم‌ترین علت بیابانی شدن اراضی در سال‌های اخیر بوده است.گرشاسبی با بیان اینکه طبق برنامه 5ساله پنجم سالانه باید 500هزار هکتار از کانون‌های تولید ریزگرد در کشور مهار شوند، به مهر گفت که سال گذشته به‌دلیل تأمین نشدن اعتبارات تنها 20هزار هکتار از این کانون‌ها با همکاری وزارت نفت در خوزستان مهار شده است.


آن طور که گرشاسبی می‌گوید در حال حاضر، از 164میلیون هکتار مساحت کشور، 32میلیون هکتار در محدوده‌های بیابانی قرار دارند که از این میزان 7میلیون و 400هزار هکتار کانون‌های بحرانی هستند.


معاون سازمان جنگل‌ها با بیان اینکه سازمان جنگل‌ها از محل اعتبارات سازمانی سالانه حدود 100هزار هکتار بیابان‌زدایی می‌کند یادآور شد: در حال حاضر میزان بیابان‌زایی و بیابان‌زدایی در کشور سالانه با هم برابر است.به‌گفته وی، اما همچنان بخش عمده‌ای از کانون‌های بحرانی بیابانی در کشور لازم است که بیابان‌زدایی شوند و به‌خاطر توسعه حدود 20میلیون هکتار افزایش کانون‌های بحرانی در کشور داریم.


آن طور که گرشاسبی گفته است، کانون‌های بحرانی بیابانی معمولا مناطقی هستند که در کنار یک اکوسیستم بیابانی خطوط حمل‌ونقل ریلی، فرودگاه‌ها، جاده‌ها و صنایع استقرار می‌یابند و خطر حمل ماسه‌های بادی را افزایش می‌دهند. گرشاسبی با اشاره به اینکه مهار سالانه 500هزار هکتار کانون ریزگرد در کشور نیازمند اعتباری معادل 2میلیارد و 400هزار تومان است، گفت: با توجه به بودجه دولت چنین امکانی وجود ندارد بنابراین سازمان جنگل‌ها تأمین اعتبار برای مهار سالانه یک‌پنجم این میزان یعنی حدود 100هزار هکتار را به شورای‌عالی محیط‌زیست داده که در دست بررسی است.


بازگشت به  اخبار