تخلف فروش سؤالات امتحانی در برخی مدارس

۱۳۹۳/۳/۲۳

چند سالی است که پس از برگزاری برخی آزمون‌‌ها گزارش‌هایی از فروش و لو رفتن سؤالات آن شنیده می‌شود؛ ولی اکنون این موضوع به مدارس کشیده شده است و برخی معلمان با دریافت مبلغی نمره دانش‌آموزان را تغییر می‌دهند و یا قبل از امتحان سؤالات را می‌فروشند.


سابقه علنی شدن فروش سؤالات به سال82 برمی‌گردد. آن زمان که درگزارش تحقیق و تفحص مجلس از آزمون تخصصی وزارت بهداشت آمد: «آزمون‌های تخصصی وزارت بهداشت سال82 لورفت و فروشندگان حدود 500میلیون تومان به جیب زدند.» این گزارش در صحن علنی مجلس شورای اسلامی خوانده شد. مسئولان ابتدا این موضوع را کتمان می‌کردند که با پیگیری‌های دستگاه‌های نظارتی به اثبات رسید.


پس از آن نیز این مشکل بروز کرد و اسفند88 و تنها چند ساعت پس از برگزاری آزمون دستیاری خبری مبنی بر تخلف و فروش سؤالات این آزمون منتشر شد و مرضیه وحیددستجردی، وزیر وقت بهداشت بعداز پیگیری موضوع، به‌علت احراز تخلف و فروش سؤالات این آزمون را باطل اعلام کرد و همه عوامل مرکز سنجش آموزش پزشکی از کار برکنار شدند. علیرضا زاکانی رئیس هیأت تحقیق و تفحص مجلس هفتم از دانشگاه آزاد طی نامه‌ای که در روزنامه ایران نیز منتشر شد اعلام کرد: 3پرونده در دادسرای ناحیه یک تهران (شمیرانات) پیرامون فروش سؤالات کنکور پزشکی و غیرپزشکی دانشگاه آزاد در سال۱۳۸۲ و سؤالات کاردانی به کارشناسی این دانشگاه در آبان همان سال به ضابطیت اداره آگاهی تهران تشکیل شده‌است. سال گذشته نیز خبر لو رفتن و فروش سؤالات کنکور کارشناسی ارشد «در روزنامه اعتماد» منتشر شد. بعد‌ها یک مقام سازمان سنجش خبر داده که این پرونده به وزارت اطلاعات رفته و این وزارتخانه مشغول بررسی آن است.


فروش سؤالات و نمره در برخی مدارس


طی 3-2سال اخیر خبرهایی مبنی بر فروش سؤالات امتحانی و نمره شنیده می‌شود. برخی پیش از برگزاری امتحان به برخی دانش‌آموزان سؤالات را می‌فروشند و حتی در مواردی اندک دیده شده است که پس از برگزاری امتحان به دانش‌آموزانی که نمره پایینی گرفته‌اند اعلام شده که نمره آنها زیر 10یاکمتر از آنچه مورد نظرشان بوده شده است.


پدر یکی از دانش‌‌آموزان سال اول دوره دوم متوسطه در تماس با همشهری به یک پدیده نادر و عجیب اشاره کرد و گفت: چند روز پیش یک نفر برای درس ریاضی فرزندم تلفن زد و به پسرم گفت که نمره تو زیر 10 شده و اگر می‌خواهی نمرات 19 شود باید مبلغ 500هزار تومان بپردازی، برای نمرات پایین‌تر نیز نرخ ارائه کرد.


او افزود: فرزندم نیز بدون اطلاع من پس از توافق مبلغی را به‌حساب او واریز کرد و درکمال تعجب نمره مورد توافق روی برگه امتحانی درج شد. پدر یکی دیگر از دانش‌آموزان می‌گوید چنین موضوعی برای فرزند من هم رخ داد پس از پرداخت مبلغ مورد نظر، آنها ورقه امتحانی 2درس را در اختیار فرزندم قرار دادند و پاسخ را نیز به او گفتند و نمره‌اش به حد مطلوب رسید.


چرا نمره فروشی؟


این مسائل در برخی مدارس و آن هم تنها در بین برخی کسانی که شأن معلمی را زیر سؤال برده‌اند، شیوع پیدا کرده است که زاییده عوامل متعددی است، شاید دلایل اقتصادی بهانه این کار اعلام شود اما این نمی‌تواند دلیل درستی باشد. البته متخلفان معمولا به سراغ دانش‌آموزانی می‌روند که نمره‌های پایین دارند و برای تحصیل در مقاطع بالاتر به نمره احتیاج دارند. برخی خانواده‌ها نیز برای قبولی فرزندشان مجبورند چنین شرایطی را بپذیرند و مبلغ مورد نظر را بپردازند. به‌گفته مدیر دبیرستان... وقتی آموزش و پرورش با کمبود نیرو روبه‌روست و دانشگاه فرهنگیان هم خروجی ندارد، طبیعی است نیروهایی به‌کار گرفته می‌شوند که نه دوره آموزشی مربوطه را طی کرده‌اند و نه گزینش آنها را تأیید کرده‌است.


نکته مهم اینکه مسئولان و مدیران مدارس نظارتی بر عملکرد معلمان ندارند و با وجود اطلاع از برخی مسائل سعی می‌کنند آن را نادیده بگیرند تا به اعتبار مدرسه و همکاران خود خدشه‌ای وارد نشود غافل از اینکه این بر شاخه نشستن و بن بریدن است. البته خانواده‌هایی که مبالغ درخواستی را می‌پردازند نیز مقصرند.


در برخورد با نمره‌فروشان چه باید کرد؟


یک کارشناس آموزش و پرورش معتقد است باید موضوع احتمال فروش نمره و سؤالات توسط برخی متخلفان ریشه‌یابی و با آن برخورد جدی شود، به متخلفان تذکر داده شود و درصورت ادامه از کار بر کنار شوند زیرا معلم در جامعه ما دارای شأن و اعتبار خاصی است و مردم به آنها احترام می‌گذراند و نباید برخی با سوء استفاده از این شغل شریف زیرمیزی بگیرند. مدیرکل ارزیابی عملکرد و پاسخگویی به شکایات وزارت آموزش و پرورش در واکنش به این موضوع تصریح کرد: با فروش احتمالی پرسش‌های امتحانی و نمره به‌شدت برخورد می‌شود و به وضعیت چنین معلمانی در اسرع وقت رسیدگی می‌شود. سیدرحیم میرشاه‌ولد، معتقد است چون متخلفان به حیثیت آموزش و پرورش کشور خدشه وارد می‌کنند هیچ عذر و بهانه‌ای پذیرفته نیست و درصورت بروز تخلفاتی در این‌باره با توجه به نوع تخلف از تذکر کتبی و توبیخ تا اخراج از آموزش و پرورش پیش‌بینی شده است. خانواده دانش‌آموزان درصورت بروز چنین مسائلی می‌توانند موضوع را به واحد ارزیابی عملکرد و رسیدگی به شکایات منطقه آموزش و پرورش مراجعه و با ارائه مستندات، شکایت خود را مطرح کنند. موضوع درصورت تأیید واحد ارزیابی منطقه و بررسی و تأیید در هیأت تخلفات موجب صدور رأی می‌شود. مسعود ثقفی، ‌سخنگوی آموزش و پرورش شهر تهران نیز گفت: ما این مسائل را به‌شدت پیگیری می‌کنیم و خانواده‌ها می‌توانند شکایت خود را همراه با مدارک به منطقه‌ای که واحد آموزشی در آن واقع شده تسلیم کنند. مدیریت آموزش و پرورش شهر تهران روی هیچ تخلفی چشم‌پوشی نمی‌کند. اما نکته اینجاست آیا والدینی که برای فرزندشان نمره می‌خرند حاضر به شکایت هستند؟ اینجاست که یک آسیب جدی اجتماعی پنهان می‌ماند و باید راهی برای آن جست.


بازگشت به  اخبار